Ağız Kokusuna Karşı Basit Önlemler
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Ağız Kokusuna Karşı Basit Önlemler

Sosyal yaşamı oldukça olumsuz etkileyen ağız kokusu, önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu yüzden uzmanlar yoğun ve sürekli ağız kokusu yaşayan kişilerin mutlaka sağlık kuruluşuna giderek muayene olmasını tavsiye ediyorlar. Sosyal ortamlarda bu istenmeyen durum ile başa çıkmak için, ağız kokusuna karşı basit önlemler bulunuyor. Bunların bazıları, anlık etkileri ile zor durumlardan kurtulmanızı sağlayacak yöntemlerdir.

Toplumda çok yaygın görülen sorunlardan biri olsa da, bunun önemli sağlık problemlerinin belirtisi olarak görülme ihtimali de vardır. Daha çok açlık veya yanlış beslenme rutini ile ortaya çıkan ağız kokusunun, ağız ve diş sağlığında ki problemler sebebiyle de görüldüğü bilinmektedir.

Şayet özellikle yoğun diş problemi yaşamıyorsanız ve yoğun ağız kokusu yaşıyorsanız, hastalık belirtisine karşı sağlık kuruluşundan yardım almanız faydalı olacaktır.

Ağız Kokusunun Temel Sebepleri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığının doğru ve düzenli bir şekilde yapılmamış olması, ortaya çıkan kokunun en temel nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle çürük dişlerin arasında biriken yiyecek kalıntıları, birkaç saat sonra ciddi nefes kokusu problemlerine sebep olabilmektedir.

Diğer taraftan yine ağız bakımına bağlı olarak burada bulunan bakterilerin, ağız kokusuna sebep olduğu bilinmektedir. Dişler sağlıklı olsa bile diş aralarında boşluk bulunması, hoş olmayan kokunun bir başka nedenidir.

Bademciklerin iltihaplanması gibi durumlarda ise, kronik ağız kokuları görülebilir. Kötü huylu ağız ülserinin kokulara sebep olan bir başka faktör olduğu bilinmektedir. Tüm bunların dışında özellikle diyabet gibi önemli sağlık problemlerinin, ciddi ağız kokusuna neden olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.

Şeker hastalarında diğer hastalıklara nazaran nefes kokusunun daha yoğun olarak görüldüğü bilinmektedir. Bunlarla birlikte yanlış beslenme alışkanlıklarının, ağız kokusu oluşumu üzerinde ciddi etkileri bulunmuştur.

Özellikle uzun süre kokuya sebep olabilecek besinler tüketmek, sigara kullanımı veya sağlıksız besinler, nefes kokusunun en temel nedenleri arasında sayılabilir. Sucuk veya farklı işlenmiş gıdalar tüketmek, mide üzerinden besinlerin işlenmesi ile birlikte ağıza gelen kokulara sebep olabilir. Kısacası metabolik hastalıklar, ağız kokusunun ortaya çıkmasındaki temel faktörler olarak sayılabilir.

Ağız Kokusuna Karşı Basit Önlemler Neler?

Geçici veya uzun sürede ağız kokusu problemi ile karşı karşıya iseniz, aşağıdaki önlemler kısa ve uzun vadede sizin yardımcınız olabilir. Diğer yandan yaşam ve beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmanız, ağız kokusunun giderilmesi için fayda sağlayacaktır.

Alkol ve Tütün Kullanmayın

Ağız ve diş sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu kadar, genel sağlık üzerinde de olumsuz etkileri bulunan bu maddelerin kullanılması, nefes kokusunun temel nedenleri arasında sayılabilir. Bu nedenle problemin ortadan kalkması için, öncelikle nedenin ortadan kalkması gerekir. Alkol ve sigara kullanımının terk etmeniz, ağız kokusunun daha az görülmesi için uygulayabileceğiniz basit bir ipucudur.

Sağlıklı Beslenmek Önemlidir

Tükettiğiniz besin içeriklerinin sağlıklı olması, karşılaşabileceğiniz kokuların giderilmesinde fayda sağlar. Sağlıklı beslenme rutini oluşturmak, ağız ve diş sağlığı üzerinde olduğu kadar tüm genel sağlık için de önemlidir.

Açlığa Karşı Önlem Alın

Uzun süre aç kalmanın meydana getireceği kokuları önlemek için, az ancak sık şekilde beslenmeye dikkat edin. Bu sayede besinlerin ağız içerisindeki bakterileri temizleyici etkisi, ağız kokusunun oluşmasını engelleyecektir.

Nane ve Karanfil

Geçici olsa da nefes kokusuna karşı basit önlemler almak için, karanfil ve nane gibi ferahlatıcı kokulara sahip olan besinleri tercih edebilirsiniz.

Tüketeceğiniz bir fincan nane çayı ağız kokusunu birkaç saatliğine engelleyecek faydalar gösterir. Diğer taraftan yanınızda bulunduracağınız kuru karanfilden birkaç tanesini ağız içerisinde bekleterek, ferah bir nefese sahip olabilirsiniz.

Sıklıkla Su İçin

Sağlık için yetişkin bir bireyin günlük en az 2 litre su içmesi tavsiye edilir. Bu genel sağlık açısından önemli iken, sıklıkla ve düzenli olarak su tüketmeniz ağız içerisinin nemli kalmasını sağlayarak kokunun giderilmesine etki eder.

Ağız ve Diş Sağlığını İhmal Etmeyin

Ağız içerisinde görülen yaralar, diş eti iltihapları veya çürük dişlerin kokuya sebep olmasını önlemek için, bu problemlerin tedavi edilmesi gerekir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi, ağız kokusuna karşı basit önlemler listesindeki diğer maddeler kadar basit olmamakla birlikte oldukça önemlidir.

Dişlerinin çürük olması sadece bir ağız ve diş sağlığı problemi değildir. Aynı zamanda farklı hastalıklara da sebep olabilecek etkiler gösterebilir. Bu nedenle dişlerinizin tedavisini yaptırarak ağız kokusunu anlayabileceğiniz gibi, sağlığınıza da önemli katkıda bulunabilirsiniz.

Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalayın

Diş aralarında kalan yemek kalıntılarının sebep olacağı kokuları önlemek ve diş çürümesi riskini ortadan kaldırmak için, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamamız gerekir. Böylelikle hem ağız kokusunu gidermiş hem de ağız ve diş sağlığı bakımınızı yapmış olursunuz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir