Konular
Günümüzde birçok hastalıkla ilişkili semptomlar bulunuyor. Bu belirtiler göz önünde bulundurularak hastalığa karşı önlem alınabilir. Pek çok insan genellikle ağız kuruluğundan şikayetçi olur. Ağız kuruluğunun nedenleri de farklıdır. Peki, ağız kuruluğu neden olur? Ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir? Ağız kuruluğuna ne iyi gelir? Doğal çözümleri nelerdir?
Ağız Kuruluğu Neden Olur?
Ağız kuruluğunun birçok nedeni vardır. Çeşitli koşullar için alınan ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir. Özellikle birden fazla ilaç kullanımına bağlı olarak ağız kuruluğu da oluşabilir. Ağrı kesiciler, burun tıkanıklığı gidericiler, tansiyon ilaçları ve depresyon ilaçları da ağız kuruluğuna neden olabilir. Ağız kuruluğu Parkinson, diyabet ve AIDS’in en yaygın semptomlarından biridir.
Kanser hastalarında kullanılan radyasyon tedavisi ve kemoterapi öncelikle tükürük bezlerine zarar verir. Bu tedaviler ile hastalarda geçici veya kalıcı ağız kuruluğu yaşanabilir. Özellikle anoreksiya nervoza ve tip 1 diyabette ağız kuruluğu oluşabilir.
Ağız Kuruluğunun Belirtileri
Ağız kuruluğunun birçok belirtisi olabilir. Ağız kuruluğu ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca boğazda kuru bir his oluşur. Susuzluk hissi de artar. Ağız kuruluğu olan kişiler yutkunma ve konuşmada güçlük çekerler. Protezleri olan kişiler protezlerini takmakta zorlanırlar. Ağızda metalik tat gibi anormal tat duyumları yaşanır. Bunlar ağız kuruluğunun en önemli belirtilerinden biridir. Ağızda yanma sendromu olarak da bilinen dil ağrısı, ağız kuruluğunun belirtilerinden bir diğeridir.
Ağız Kuruluğuna İyi Gelen Doğal Çözümler
Aloe Vera
Aloe vera, ağız kuruluğu için en eski ve en güvenilir ilaçlardan biridir. Aloe vera suyu antioksidanlar, besinler ve doğal nemlendiriciler açısından zengindir ve ayrıca ağızda tükürük üretimini uyarabilir.
Diş Otu
Ağız hijyeni için uzun süredir kullanılan bitkilerden biri diş otudur. Tükürük salgısını arttırıcı etkisinden dolayı ağız kuruluğuna olumlu etkisi vardır.
Nopal Kaktüsü (Kaynana Dili)
Nopal, Meksika mutfağında ve geleneksel tıpta yoğun olarak yer alan bir bitkidir. Bu bitki son yıllarda oldukça popüler hale gelen ve tükürük üretimini olumlu yönde etkileyerek ağız kuruluğunu gidermeye yardımcı olan bitkisel ürünlerden biridir.
Kırmızı Biber
Tat dokusu ve sinir uçları aşırı uyarıldığında, vücudun doğal tepkisi tükürük üretmektir. Örneğin, baharatlı yiyecekler yediğimiz zaman, yanma hissini gidermek için salya salgılarız. Bu nedenle, ağız kuruluğu çekiyorsanız, biraz acı biber alın ve dilinize veya diş etlerinize sürebilirsiniz. Bu şekilde ağız kuruluğu sorunu ortadan kalkacaktır.
Büyük Ebegümeci Kökü
Aloe vera gibi nemlendirici ve yumuşatıcı özelliklere sahip olan bu bitki kökü, ağız kuruluğu için geleneksel olarak kullanılan bitkisel ürünlerden biridir.
Zencefil
Zencefilin etkileri arasında, tükürüğün artmasına neden olduğu uzun zamandır biliniyor. Bu etkilerden dolayı zencefil bazlı ürünler de ağız kuruluğunun çözümlerinden biridir.