Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Egzersiz, heyecan veya korku anlarında vücut terleyerek tepki verir. Ancak bu sebepler olmasa bile vücuttaki ısı dengesini sağlayan terleme mekanizması zaman zaman fazla mesai yapabilmektedir. Bu durum genellikle önemli olmasa da altta yatan farklı hastalıklar olabileceğinden kesinlikle uzman yardımı gerektirir. Peki, aşırı terleme nedenleri nelerdir, aşırı terlemeye neden olan rahatsızlıklar nelerdir, aşırı terleme sorununun çözümü nedir? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Aşırı Terleme Nedir?

Hiperhidroz, herkesin bildiği adıyla aşırı terleme fizyolojik ihtiyaçları aşan terlemenin adıdır. Aşırı terleme birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılır.

Primer lokal hiperhidroz, altta yatan herhangi bir başka hastalık olmaksızın sağlıklı bireylerde karşılaşılan problemlerden biridir. Aslında aşırı terleme, birincil lokal hiperhidroz adı verilen bir durumdur.

İkincil hiperhidroz (aşırı terleme) başka hastalıklara bağlı terlemedir. Diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidizm), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği ve diğer hastalıklar gibi sorrunlar kişide aşırı terleme durumuna sebebiyet verir.

Aşırı Terleme Belirtileri

Aşırı terlemenin belirtileri, hastalığın birincil ve ikincil türlerine göre değişiklik gösterebilir.

  • Sekonder terlemede, yani terlemeye altta yatan başka bir hastalığın neden olduğu durumda en önemli belirti sistemik terlemedir.
  • Primer lokal hiperhidrozun belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Hastanın vücudunda nem kaybına bağlı kuruluktan dolayı eller ve koltuk altları gibi belirli bölgelerde yoğun bir şekilde terleme meydana gelmesi hastalığın en önemli belirtisi olarak kabul görmektedir. Bazen yüzde ve ayaklarda terleme bu duruma eşlik edebilir. Yalnızca eller veya koltuk altları terler, ancak bazen farklı olarak, eller, ayaklar ve koltuk altları kombinasyonları yaşayabilirsiniz.
  • Uyku sırasında terlememek de aşırı terlemenin ana belirtisidir. İkincil aşırı terlemede gece terlemeleri daha sık olabilir.
  • Günlük aktiviteler sırasında telemeden etkilenilmesi ve haftada en az bir kez ortaya çıkan şikayetler de aşırı terleme belirtileri olarak kabul edilir.
  • Hasta şikayetleri yaş grubuna göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarda bilgisayar klavyesini kullanamama, yazı yazarken kâğıdı ıslatma, piyano gibi enstrümanları çalarken kayma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Erişkin hastaların şikayetleri, tokalaşmaktan kaçınma gibi sosyal ilişkilerde sorunlar olarak kendini gösterir. Bu hasta grubunda eller kuruladıktan sonra saniyeler içinde tekrar terleyebilir.
  • İlerlemiş hiperhidrozda, genellikle avuç içlerinde yağmur damlaları gibi ter parçacıkları görülebilir.
  • Hastanın bileklerinde renk değişimlerinin gözlemlenmesi ve ciltte dökülme oluşması nadir görülen belirtiler olsa da aşırı terlemenin (hiperhidroz) belirtileri arasında yer almaktadır.

Aşırı Terleme Nedenleri

Aşırı terlemenin nedeni türden türe değişir. Sekonder hiperhidrozun nedenleri altta yatan hastalığa göre değişir. Diyabet, tiroid, obezite, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi farklı hastalıklar kişide aşırı terlemeye sebebiyet verebilir. Primer lokal hiperhidrozun nedeni belirsiz olsa da hastaların %60-80’inde aile öyküsü vardır. Bu hastalığa sahip birinci derece akrabaları olan kişilerde daha sık görülür.

Aşırı Terlemeye Neden Olan Rahatsızlıklar

  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Tüberküloz
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromu
  • Diyabet
  • Ateş ve enfeksiyonlar
  • Düşük kan şekeri yani hipoglisemi
  • Hipertiroidi yani tiroid bezinin normalden fazla çalışması
  • Kalp hastalıkları
  • Bazı kanser türleri
  • Tiroit hormonu, morfin, ağrı kesici, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi düzenli kullanılan bazı ilaç türleri
  • Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri

Aşırı Terleme Tedavisi

Sekonder hiperhidroz tedavisinde diyabet ve tiroid gibi terlemeye sebebiyet veren altta yatan hastalıklar tedavi edilerek sorun giderilmektedir. Primer lokal hiperhidroz tedavisinde hastalar çeşitli tedavi yöntemleri denemektedir. Tüm tedavi yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları vardır.

Aşırı terleme için krem ve deodorant tedavisi: Öncelikle hasta en basit uygulama olan krem ve deodorant kullanarak bu sorunun önüne geçmeye çalışmalıdır. Kremler ve deodorant spreyler geçici olarak ter deliklerini tıkayabilir ve terlemeyi durdurabilir. Hafif derecede aşırı terlemesi olan hastalar için bu tür önlemler sadece birkaç saat gibi çok kısa süreli çözümler üretebilir. Bu önlemler orta ila şiddetli hiperhidrozu olan hastalar için faydalı değildir.

Hiperhidroz için botulinum toksin tedavisi: Aşırı terlemeyi önlemek için estetik alanda botoks için kullanılan botulinum toksini terleme bölgesine enjekte edilir. Terlemeye neden olan reseptörleri bloke ederek terleme önlenebilir. Maksimum etki el bölgesinde 3 ay, koltuk altı bölgesinde 6 aydır. Poliklinik ortamında yapılabilir. Anesteziye gerek yok. Botulinum toksin enjeksiyonu sırasında ağrı hissedebilirsiniz. Aşırı terleyen hastaların yaşamları boyunca belirli aralıklarla bu uygulamayı yapmaları gerekir. Bu ana dezavantajdır. Birçok hasta sürekli botulinum toksini almaktan bıktığı için kalıcı çözümlere yöneliyor.

Aşırı terleme ameliyatı: Bu, aşırı terlemenin (hiperhidroz) kesin ve kalıcı bir tedavisidir.

Terleme Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Ter ameliyatının en yaygın riski, refleks veya telafi edici terleme olarak adlandırılan bir durumdur. El ve koltuk altı terlemesine yönelik cerrahi müdahaleden sonra bu bölgelerdeki terleme hemen hemen her zaman tedavi edilir. Ancak ameliyattan sonra bel, karın veya sırtta refleks veya telafi edici olarak adlandırılan terleme başlayabilir. Terleme ameliyatına tepki olarak vücut bu bölgelerdeki teri dışarı atabilir. Bu durumun görülme oranı %10 kadardır. Ancak bu bölgelerde görülen terleme, vakaların %3-4’ünde eller ve koltuk altları gibi çok terlidir.

Refleks terleme için cerrahi tedaviler de vardır. Ancak böyle bir başarı oranı %50’dir. Operasyonlara karar verilirken bu konu göz ardı edilmemelidir. Nadiren de olsa, terleme ameliyatından sonra hasta da akciğer sönmesi meydana gelebilir.

Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genel terleme sorunları için bir dahiliye veya göğüs doktoruna muayene olunabilir. Vücudunuzun her yerinde terliyorsanız, dahiliye doktorunuz nedenini öğrenmek için çeşitli testler yapabilir. Ancak el ve koltuk altı terlemelerinde tedaviye göre doktor seçilmelidir.

Botoks tedavisini tercih eden hastalar bir dermatoloğa başvurabilir. Ancak cerrahi yöntemlerle aşırı terleme sorununa kalıcı çözüm arayan hastalar deneyimli bir göğüs cerrahına başvurarak tedavi sürecini tamamlamalıdır. Ayrıca terleme tedavisi için cerrahi işlem yapan hastanelerin gerekli altyapı ve donanıma sahip olması da önemlidir.

 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir