Konular
Bebek dişleri çok önemlidir. Bebek dişleri erken düşerse, kalan dişler hareket edebilir ve yetişkin dişlerin çıkması için yeterli yer kalmaz. Buna ek olarak çürükler önlenmezse tedavileri pahalı olabilir ve ağrılı ve hatta yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara yol açabilen durumlara neden olabilir. Diş çürükleri (çocukluk çürükleri olarak adlandırılır), çocukluk çağında en sık görülen kronik enfeksiyon hastalığıdır. Diş çürüğü, biberon çürüğü olarak da isimlendirilir. İlk diş çıkar çıkmaz çürük oluşabileceğinden, diş alışkanlıkları erken yaşta başlamalıdır. Sizde “Bebeklerde diş çürümesini nasıl önlerim?” sorusuna yanıt arıyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Bebeklerde Diş Çürüğü Neden Olur?
Bebeklerdeki diş çürükleri, en çok üst ön dişlerde görülür, ancak diğer dişler de etkilenebilir. Diş çürümesine neden olan birçok faktör vardır. Yaygın nedenlerden bir tanesi bebeğin dişlerinin şekerli içeceklere uzun süre maruz kalmasıdır. Bebek yatağa biberonla girdiğinde veya biberon, bebek için emzik olarak kullandığında diş çürüğü meydana gelebilir.
Diş çürüğü, bakterilerin anneden (veya birincil bakıcıdan) bebeğe geçmesine neden olabilen bir hastalıktır. Bu bakteriler tükürük yoluyla yayılır. Anne, bebek mamasının sıcaklığını veya tadını test etmek için bebeğini beslediği kaşığı ağzına götürdüğünde anneden bebeğe bakteri geçebilir. Bebeğiniz veya yürümeye başlayan çocuğunuz yeterince florür almıyorsa diş çürümesi riski de artabilir.
Bebeklerde Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Bebeklerde diş çürümesini önlemek için şu adımları takip edebilirsiniz:
Hamilelik döneminde ağız sağlığınıza çok fazla önem göstermeniz gerekir. Hamilelik sırasında ağız bakımı için diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir. Bebeğinizi ne şekilde beslerseniz besleyin, bebeğinizin ağız hijyenine dikkat etmelisiniz.
Doğumdan sonra ilk 12 ay bebeğinizin diş etlerini temiz bir bebek bezi ile nazikçe silerek bebeğin ağzını temiz tutun. Bebeğinizin ilk dişlerini gördüğünüzde yumuşak bir bebek diş fırçası ve florürlü diş macunu ile nazikçe fırçalayın.
12-36 aylık bebeklerde ise dişleri günde iki kez 2 dakika fırçalayın. Çocuğunuzun üç yaşına gelesiye kadar florürlü diş macunu kullanın. Dişleri fırçalamak için en iyi zamanlar kahvaltıdan sonra ve yatmadan öncedir.
Bebeğinizin ağızında biberonla veya yiyecekle uyumasına asla izin vermeyin. Bu sadece bebeğinizin dişlerini şekere maruz bırakmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğinizi kulak enfeksiyonları ve boğulma riskine sokar. Çocuğunuza mümkün olan en kısa sürede, ideal olarak 12 ila 15 ay arasında normal bir bardaktan içmeyi öğretin. Bir bardaktan içmek dişlerin etrafında sıvı birikmesine neden olma olasılığı daha düşüktür. Çocuğunuz uzun süre bir biberon veya damlatmaz bardak kullanmak zorundaysa, sadece suyla doldurun.
Çocuğunuzun yediği sakız, şekerleme, kurabiye, meyveli rulo veya bisküvi gibi tatlı veya yapışkan yiyeceklerin miktarını sınırlayın. Ayrıca şeker, kraker ve cips gibi yiyeceklerde bulunur. Çocuğunuz çok fazla atıştırıyorsa bu yiyecekler özellikle kötüdür. Çocuğunuza, yiyecekleri dişlerinden hızla temizlemek için dilini kullanmayı öğretin. Meyve suyunu sadece yemeklerle birlikte verin. 6 aylıktan küçük bebeklere meyve suyu önerilmez. Çocuğunuz 1 yaşına gelmeden diş hekimden randevu alın.