Böbrek Ağrısı Neden Olur?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek ağrısı, tıbbi bir sorunun belirtisi olan, bireyin böbrek bölgesindeki rahatsızlığa verilen isimdir. Genellikle yan sırt veya karında hafif ağrı olarak tanımlanır. Ancak bu bölgelerdeki ağrı her zaman böbrek problemlerinin bir işareti değildir. Böbrek ağrısı, normal sırt ağrısı ile kolayca karıştırılabilir. Böbrek ağrısının nasıl hissettirdiği ve tam olarak nerede hissedildiği noktasında sırt ağrısıyla karşılaştırıldığında bazı farklılıklar vardır. Böbrek ağrısının, bazıları çok ciddi tıbbi sıkıntılara ve sağlık sorunlarına işaret eden birçok olası nedeni bulunmaktadır. Böbreklerden kaynaklandığı düşünülen ağrılar için doktora başvurulması tavsiye edilir. Peki, böbrek ağrısı neden olur? Yazımızda bütün belirtiler yer almaktadır.

Böbrek Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Böbrek ağrısının birçok olası nedeni vardır. Bu olası nedenler arasında dehidrasyon, böbrek enfeksiyonu, böbrek taşları, böbrek kistleri, polikistik böbrek hastalığı, glomerülonefrit, aterosklerotik renal arter stenoz ve hidronefroz  gibi sağlık birtakım sağlık sorunları yer alır.

Dehidrasyon: Dehidrasyon, böbrek ağrısının olası bir nedenidir. Gün içinde yeterince su içmeme alışkanlığı böbrek ağrısına neden olabilir. Susuz kalmış kişilerde, normal durumlarda böbreklerden su ile atılabilen atık ürünler birikme yapabilir ve tıkanmalara neden olabilir. Şiddetli dehidrasyonun belirti ve semptomları aşırı ısınma, dikkat dağınıklığı, kafa karışıklığı, ruh hali değişiklikleri ve kabızlığı içerir.

Dehidrasyon için standart tedavi bol su içmektir. Şiddetli dehidrasyon durumlarında, bireye rehidrate etmesi, yani susuzluğunu gidermesi için intravenöz sıvılar verilmesi gerekebilir.

Böbrek enfeksiyonu: Bakteriler böbreklere ulaşırsa böbrek enfeksiyonlarına neden olabilirler. Normal şartlar altında, bakteriler, özellikle tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonlarında idrar yolundan böbreklere gidebilir. Böbrek enfeksiyonunun en yaygın semptomları mide bulantısı, donuk ağrı, idrar yaparken yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık ağrısı, titreme ve ateştir. Bu semptomları olan kişilerin derhal tıbbi yardım almaları önerilir.

Çoğu durumda, enfeksiyon tipini belirlemek ve doğru tedaviyi başlatmak adına analiz için bir idrar örneği alınır. Bu enfeksiyonlar genellikle bakteri tipine uygun antibiyotiklerle tedavi edilir. Daha ciddi vakalarda, hastaların damar içinden antibiyotik ve sıvı alımı için hastaneye gitmesi gerekebilir.

Böbrek kisti: İyi huylu veya kanserli olmayan genellikle sıvı dolu keseler kist denir. Böbrek kistleri böbreklerin birinde veya her ikisinde de gözlemlenebilir ve böbreklerde oluşan kistler genellikle hiçbir belirtiye göstermez. Aşırı büyümüş, yırtılmış veya enfekte bir kist, bölgede ateş, hassasiyet veya şiddetli ağrı veya üst karın veya sırt bölgesinde ağrı gibi belirti ve semptomlara neden olabilir. Küçük kistler genellikle tedavi gerektirmez. Tedavi gerekiyorsa doktorunuz sizin için bir tedavi planı uygulayacaktır.

Böbrek taşı: Böbrek taşları, zamanla böbreklerde tuzlar ve mineraller biriktiğinde ve küçük tortular oluşturduğunda oluşur. Bu taşlar zamanla büyüme gösterebilir. Küçük böbrek taşları genellikle böbreklerden geçer ve idrarla kolay bir şekilde dışarıya atılır. Bunlar herhangi bir belirtiye neden olmaz.

Daha büyük böbrek taşları ise böbrekten üretra yoluyla mesaneye gittikleri ve böbrek veya üretrada sıkışıp kaldıkları için rahatsızlığa neden olabilir. Böbrek taşlarının belirti ve semptomları idrar yaparken ağrı hissedilmesi ve idrarda kan görülmesi, kusma, mide bulantısı ve sırt veya karında çok şiddetli ağrı olarak belirlenebilir. Tipik olarak, küçük böbrek taşlarının tedavisi, su içmeyi ve taşı çıkarmak için reçetesiz satılan ağrı kesicileri almayı içerir. Ancak taşın üreden geçişi sırasında ağrı çok fazla artabilir.

Daha büyük böbrek taşları için doktorunuz farklı tedaviler önerebilir. Bunlar arasında, şok dalgalarının böbrek taşlarını parçaladığı şok dalgası litotripsi, doktorların böbrek taşlarını gördüğü ve daha küçük taşları çıkardığı üreteroskopi ve taşların çözülmesine yardımcı olabilecek özel ilaçların kullanılması bulunur.

Polikistik böbrek hastalığı: Polikistik böbrek hastalığı veya kısaca PKD, bir veya her iki böbrekte birden fazla kistin oluşmasına sebebiyet veren genetik bir bozukluğun adı olarak tanımlanabilir. Polikistik böbrek hastalığı, bireyin böbreklerinin şeklinde değişmelere neden olabilir ve böbrek yetmezliği gibi başka ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Polikistik böbrek hastalığının belirti ve semptomları arasında böbrek taşları, bir veya iki böbrekte ağrı, idrar yolu enfeksiyonları, idrarda kan görülmesi idrar yaparken aşırı yanma hissi ve yüksek tansiyon görülebilir.  Polikistik böbrek hastalığı kistleri, iyi büyüyene kadar fark edilmeyebilir. Yüksek tansiyona bağlı olarak gelişen polikistik böbrek hastalığının tedavisi genellikle böbrek hasarını yavaşlatmak için ilaç kullanımını gerektirir.

Sigarayı bırakmak veya azaltmak, her gün en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak, her gece 7 ila 8 saat uyumak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, fazla kiloluysanız kilo vermek veya sağlıklı bir kiloyu korumak gibi yaşam tarzı değişiklikleri polikistik böbrek hastalığının giderilmesinde yardımcı olabilir.

Aterosklerotik renal arter darlığı: Aterosklerotik renal arter stenozu (kısaca RAS), yağ birikintilerinin böbreklere giden kan damarlarını bloke ettiği veya kısıtladığı bir durumun adıdır. Durum tedavi edilmezse vücuttaki kan temizlenmediği için böbreklere, beyne ve kalbe zarar vererek kişide daha ciddi sağlık sorunları görülmesine neden olabilir.

Aterosklerotik renal arter darlığının tedavisi, hasta kişinin genel kardiyovasküler sağlığını düzeltmek amacıyla günlük yaşam tarzı değişiklikleri ve doktorun uygun gördüğü ilaçları içerebilir. Gerekirse cerrahi müdahale yapılabilir.

Böbrek kanseri: Böbrek tümörleri erken evrelerde herhangi bir rahatsızlığa neden olmayabilir. Ancak ileri evrelerde kanser ilerledikçe yan sırt veya karın bölgesindeki ağrıların gelip gitmediği veya şiddetinin azaldığı fark edilebilir. Bu durumda böbrek kanseri tedavisini uygulamak gerekir.

Böbrek hasarı: Futbol, boks, binicilik veya basketbol gibi darbelere maruz kalmayı gerektiren şiddet içeren faaliyetler, bireyleri travma nedeniyle böbrek hasarı riskine sokabilir. Bu durumda, rahatsızlık karnın her iki tarafında veya sırtın alt kısmında olabilir. Yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak, ağrı hafif veya çok yoğun olabilir.

Tedavisi

Böbrek ağrısının tedavisi için ilk yapılması gereken doktor ile ağrının nedenini bulmaktır. Böbrek ağrısına sebebiyet veren nedeni belirlemek için böbrek ağrısı çeken kişiyi fiziksel olarak muayene eden uzman doktor, kişinin tıbbi geçmişini öğrendikten sonra bir veya daha fazla test yaparak testlerin sonuçlarını incelemek isteyebilir. Bu testler arasında kan, protein, çok sayıda beyaz kan hücresi ve belirli böbrek problemlerinin diğer belirtilerini kontrol etmek için laboratuvar idrar testleri ve böbrek taşları veya diğer fiziksel problemler için böbrekleri ve idrar yollarını taramak için ultrason veya BT testleri yer alır.

Nedeni doktor tarafından teşhis edilen böbrek ağrısı, kişiye en uygun tedavi planı belirlenerek hemen tedavi başlanır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir