Gebelik belirtileri yaşayan ve test yapıp gebe olduğunu öğrenen birçok kadın hayal kırıklığına uğrayabilir. Çünkü hormonlar ve vücut gebelik tepkisi verse bile yumurta ve sperm döllense bile embriyo oluşmayabilir. Boş gebelik denilen bu durum birçok anne adayının başına gelebilir. Peki, boş gebelik nedir? Boş gebelik belirtileri nelerdir? Boş gebelik neden olur? Boş gebelik kaçıncı haftada belli olur?
Boş Gebelik Nedir?
Boş gebelik, fetal membranların ve plasentanın varlığına rağmen gebelik kesesinde embriyo olmaması olarak tanımlanır. Bu duruma genellikle kromozomal bir bozukluk neden olur ve gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkar.
Halk arasında su gebeliği olarak da bilinen bu durum, gebelik kesesinin rahme düşme sürecinde embriyo geliştirmediği anlamına gelir. Boş bir gebete sperm ve yumurta döllenir ve bir kese oluşturur, ancak bebek gelişmez. Kromozomal bozuklukların yanı sıra kalitesiz sperm, yumurta veya anormal hücre bölünmesi nedeniyle oluşabilir.
Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Boş gebelikte görülen belirtiler normal gebelikte görülenlerle hemen hemen aynıdır. Adet gecikmesi, hormonal değişiklikler, östrojen artışı, hassasiyet, mide bulantısı, şişkinlik, yorgunluk gibi durumlar gebelikte yaygın olarak görülür ve boş gebelikte de görülebilir. Boş gebelik durumunda hem gebelik testi hem de kan testi sonuçları pozitiftir. Aslında, bir kadının normal bir gebelikte gördüğü hemen hemen her semptom, boş bir gebelikte ortaya çıkar. Elbette bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden buna göre değerlendirilmesi gerekir.
Boş Gebelik Neden Olur?
İlk 12 haftadaki düşüklerin %50’si, genellikle kromozomal bir anormallik nedeni ile boş gebeliklerden kaynaklanır. Gebelik dışı vakaların büyük çoğunluğunda, vücut, gebeliğin devam etmesini ve sağlıklı bir bebeğe dönüşmesini engelleyecek anormal kromozomları tespit eder. Bu durumda, neyin sebep olduğuna dair net bir veri olmamak ile birlikte, hatalı hücre bölünmesi veya kalitesiz yumurta ve spermlerin döllenmesinin boş bir gebeliğe yol açabileceği düşünülmektedir. Düşük kaliteli yumurta ve sperm döllenmesi ile ilişkili olan boş gebelikler, doğal olarak daha yaşlı gebeliklerde daha yaygındır. Yaşla birlikte yumurta ve sperm kalitesi düştüğü için canlılıklarını kaybederler.
Boş Gebelik Ne Zaman Belli Olur?
Boş gebelik, bir kadının kesesi ve plasentası olduğu halde embriyo olmadığında ortaya çıkar; bu, birçok kadının bir doktora görününceye kadar farkına varmadığı bir durumdur. Bu durum, karın krampları ve şiddetli ağrı gibi normal gebelik semptomları üretir. Daha sonra, vajinal lekelenme ve kanama meydana gelebilir, ardından bir düşük meydana gelir. Doktor tarafından yapılan kese testinde embriyonun varlığı kontrol edilir. Genellikle, hamileliğin 7. haftasında bebeğin kalp atışı ultrasonda duyulmalıdır. Ultrasonda, bir kese oluştuğu görülüyorsa ve kalp atışı yoksa boş bir hamilelik daha olasıdır. Aynı şekilde annenin yüksek HCG değerlerine bakılarak da kesin bir düşük teşhisi konulabilir.