Çocuklar için Psikolojik Destek Ne Zaman Alınmalı? 
  1. Anasayfa
  2. Anne/Çocuk

Çocuklar için Psikolojik Destek Ne Zaman Alınmalı? 

Ebeveynlerin çocuklarının psikolojik destek alması gerektiğinin farkında olmaları büyük önem taşımaktadır. Anne babalar zaman zaman çocuklarının akıl ve ruh sağlığına ilişkin gözlem yapmakta zorlansalar da problemleri ertelemeden doğru zamanda çocuk psikoloğu veya pedagogdan destek almak çocukların geleceğini değiştirebilecek kadar etkilidir. Peki, çocuklar için psikolojik destek ne zaman alınmalı? Detaylar yazımızda yer alıyor. 

Çocuklar için Psikolojik Destek 

Çocuklar/gençler büyüdükçe duygusal ve davranışsal sorunlar yaşarlar. Çocuk yaşlarda evde tuvalet eğitimi, uyku zamanı, sınır çatışmaları; İlerleyen yaşla birlikte değişen arkadaşlıklar, okul zorluklarıyla artan sorunlar çocukların yaşadığı duygusal ve davranışsal sorunlarla ilgilidir. 

Çocuklar yeni durumlar, talepler ve beklentilerle karşı karşıya kaldıkça duygusal iniş çıkışları sık sık yaşarlar. Bu koşullar kalıcı ve şiddetliyse ve ebeveynin girişimleri sonuçsuzsa, uzman desteği almanız önerilir.  

Maalesef toplumumuzda gerektiğinde psikolojik destek almanın olumsuz bir durum olduğu sanılıyor. Bazen ebeveynler, diğer insanların ne söyleyeceği konusunda endişelenebilir ve çocuğun sorunlarını görmezden gelebilir. Bu nedenle, sorunun çözülmesinde gecikme olabilir. Ancak çocuğu hastayken doktora götürüldüğü gibi, çocuğun yaşadığı davranışsal ve duygusal sorunlarını ele alırken profesyonel bir çocuk/ergen psikoloğundan yardım istemekten çekinilmemeli. 

Çocuklar Ne Zaman Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyar?

Çocuklar için Psikolojik Destek Ne Zaman Alınmalı? 
Çocuklar için Psikolojik Destek Ne Zaman Alınmalı?

Çocuğun aile, eğitim ve sosyal hayatını etkileyen davranış ve tutumları varsa vakit kaybetmeden hemen bir uzmandan yardım alınmalıdır. Ebeveynler, çocuklarında gördükleri sorunlu davranışlar hakkında bir uzmana danışmadan önce aşağıdaki soruların yanıtlarını da düşünmelidir:  

  • Çocuğum bu davranışı ne sıklıkla sergiliyor? her gün? Haftada bir?  
  • Çocuğum bu davranışı ne kadar kötü ve şiddetli yaşıyor? Durumun farkında mı? Durumu kontrol edebiliyor mu? 
  • Çocuğumun yaşıtları da aynı davranışları sergiliyor?  
  • Çocuğumun davranışlarıyla ilgili yardım almazsam sonra ne olur?  

Çocukluk ve ergenlik döneminde çözülemeyen psikolojik sorunların ihmal edilmesi, yetişkinlikteki birçok sorunun kaynağı olabilir. Bu yüzden ihtiyaç duyulması halinde kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalıdır. 

Çocuğa Psikolojik Destek Alması Gerektiği Nasıl Açıklanır? 

Bir çocuğun psikolojik yardıma ihtiyacı olduğuna karar verildiğinde, bu çocuğa açıklanmalıdır. Ebeveynlerin bu durumu açıklama şekli çocuğun ve gencin yaşına göre değişecektir. 

Açıklamak için sakin bir zaman bekleyin. Çocuğunuz sizi sinirlendirdiğinde, üzdüğünde veya çocuğunuzla tartıştığında, bir psikiyatriste gideceğinizi söylemeyin. 

Neden bir psikoloğa gitmesi gerektiği konusunda dürüst ve açık olun. Çocuğunuza ne için endişelendiğinizi söyleyin. Örneğin; “Arkadaşınla son zamanlarda bir problemin olduğunu biliyorum. Bu konuda bir uzmandan yardım almanın iyi olacağını düşündüm.” gibi bir açıklama yapılabilir 

Gençlerde; terapinin kötü davranışlar için olmadığını vurgulayın ve terapide konuşulanların terapist ile genç arasında gizli tutulacağını açıklayın.  

Çocuğunuza bir psikologla çalışmanın tüm aile üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini açıklamalısınız. Bu sayede çocuk sorunlu bir birey olarak aileden dışlanmış hissetmeyecektir. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir