Çocuklardaki Büyüme Ağrısının Tanımı 
  1. Anasayfa
  2. Anne/Çocuk

Çocuklardaki Büyüme Ağrısının Tanımı 

Büyüme ağrıları ergenlik döneminin bitiminden önce gözlemlenebilir ve genellikle fizyolojik gelişimsel süreçlerle ilişkili iyi huylu ağrılar şeklinde kendini gösterir. Beklenmedik sürprizler ile karşılaşmamak adına hangi ağrıların büyüme ağrısı olarak kabul edilmesi gerektiğini ve hangilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bilmek önemlidir. Çocuklardaki büyüme ağrısının tanımı yazımızın devamında. 

Büyüme Ağrısı Nedir? 

Büyüme ağrıları, çocukluk çağında tekrarlayan kas-iskelet ağrısının yaygın bir nedenidir. 4-12 yaş aralığındaki çocukların yaklaşık olarak yarısında görülür. 4-6 yaş civarında başlayan şikayetler zamanla azalır. Hem erkek hem de kız çocuklarında büyüme ağrıları görülür. 

Büyüme Ağrısı Neden Olur? 

Çocuklardaki Büyüme Ağrısının Tanımı 
Çocuklardaki Büyüme Ağrısının Tanımı

Çocuklarda kas-iskelet sisteminin gelişimi, tıpkı diğer organ ve sistemlerin gelişimi gibi, ergenliğin sonuna kadar devam eden bir süreci içerir. Büyüme ve gelişme süreci yaşamın ilk iki yılında çok hızlıdır ve ergenliğin başlangıcına kadar devam eder. Ergenlikle birlikte boy ve kas-iskelet sistemi büyümesi hızlanır, kızlarda 8-10, erkeklerde 10-12 yaşlarında başlar ve kızlarda 15-17 yaşları arasında biter. Erkeklerde ise 16-18 yaşları arasında biter. Bazı çocuklarda büyüme ve gelişme süreci 20-21 yaşına kadar devam edebilir. 

3 yaşından 12-13 yaşına kadar görülen pek çok ağrılı durum, özellikle erkek çocuklarda, çocukların %25-40’ında daha sık görülür ve “büyüme ağrıları” olarak bilinen artan fiziksel aktivite ile ilişkilidir. Durumla ilgili yanlış anlaşılmalar ve bazı şehir efsaneleri aileleri gereksiz yere endişelendiriyor ve fizyolojik süreçte artan ağrıların temelinde önemli bir hastalığın yattığı korkusuyla doktorlara başvuru sayısı artıyor. 

Büyüme Ağrısı Hangi Durumlarda Görülür? 

Unutulmaması gereken ilk şey, doğal büyüme ve gelişme sürecinin ağrısız bir süreç olmasıdır. Herhangi bir çocukta ve gençte fiziksel boy artışı ağrısızdır. Ancak büyüme döneminde artan fiziksel aktiviteden dolayı bazen ağrı oluşabilir. 

Büyüme ağrıları genellikle çocukların alt ekstremitelerinde görülür. Nadiren kalça, bel ve üst ekstremitelerde görülür. Bu ağrılar, akşamları ve geceleri, genellikle uyluk önü, diz arkası ve baldırda gelişen ve uykudan uyandıktan sonra birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilen ağrılardır. Ağrı eklemlerde veya kemiklerde değil kaslardadır. Genellikle artan fiziksel aktiviteden sonra ortaya çıkar. Bazen birkaç gün ağrısız, bazen tekrarlayan özelliklerle. Ağrı, derin, rahatsız edici bir kramp şeklinde hissedilir. Genellikle bilateral ve simetriktir. Bazı çocuklarda bütün gece sürebilir. Bu hastalarda klodikasyon, eklem deformitesi veya fiziksel aktivite kaybı yoktur. Ağrı genellikle sabahları tamamen geçer. 

Fizyolojik büyüme ağrıları tamamen iyi huylu ve nedeni bilinmeyen geçici ağrılardır. Ağrının, kemiğin boyuna ve yanal büyümesi sırasında kemiği çevreleyen ve sinir uçlarının bulunduğu periostium adı verilen periostun gerilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir