Konular
Deprem olasılığını birkaç dakika önceden sezebilmenizi, acil bir durumda yakınlarınıza mesaj atabilmenizi, konumunuzu bildirebilmenizi, internetin olmadığı ortamlarda iletişim kurmanızı sağlayan uygulamalar hızla artıyor. Bunlardan en az birini indirerek olası bir felaketin üstesinden gelebilirsiniz. Deprem anında kullanılabilecek mobil uygulamalar yazımızda yer alıyor. Bu uygulamalardan birini edinerek kendinizi olası tehlikelerde güvence altına alabilirsiniz.
Deprem Sırasında Kullanabileceğiniz Aplikasyonlar
BiP: Türk yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen ve tüm operatör kullanıcıları tarafından ücretsiz kullanılabilen BiP uygulamasında yer alan Acil Durum Butonu hem internet üzerinden hem de bluetooth üzerinden çalışabiliyor. Acil Durum Butonu’nda yer alan “Yardım İste” özelliği sayesinde uygulamayı kullanan kişiler, ihtiyaç durumunda cihazların bluetooth bağlantısı üzerinden 300 metreye kadar uzak alandaki çevrelerde olan kişilere sözlü ya da yazılı acil durum çağrısı göndererek yardım isteyebilir.
Earthquake: Yaklaşan bir deprem için kullanıcılarını hazırlıyor. Uygulama, depremlerin yerini noktalar ve ısı haritaları olarak gösterir ve ayrıca acil durumlarda iletişim kurma imkanı sunar. Uygulama ayrıca deprem öncesi, sırası ve sonrasında adım adım talimatlar vererek yapılması gerekenler konusunda sizi uyararı. Ayrıca izlemek istediğiniz şehir veya ülkedeki depremleri anında size bildirir.
7TP Erken Uyarı: Bu yenilikçi ödüllü erken uyarı sistemi, fay hatlarına kurulan sismik hareket algılama istasyonları aracılığıyla önde gelen sismik dalgaları algılar ve cep telefonlarına uyarı gönderir. Uyarılar, yıkıcı bir ikinci dalga gelmeden önce size 25 saniyeye kadar süre tanır.
Firechat: Bu uygulama, kurulu her cep telefonunu baz istasyonu olarak kullanır. Birbirine 9 metre mesafedeki her telefon, bir baz istasyonu görevi görerek ağı genişletiyor ve kullanıcıların İnternet olmadan iletişim kurmasına olanak tanıyor.
Life360 Aile Konum: GPS işlevini kullanarak, bir deprem anında ailenizin ve sevdiklerinizin konumlarına göre durumunu bilmenizi sağlar. Uygulamada gruplar oluşturarak ailenizle bağlantı kurabilirsiniz. Panik butonu sayesinde gerektiğinde mesaj atıp yardım istemek de mümkün.
Bridgefy: Deprem, sel, heyelan gibi durumlarda internetsiz çalışan iletişim uygulamalarından biridir. 100 metre çapındaki Bluetooth üzerinden mesajlaşma sağlayan sistem, enkaz altında kalma gibi durumlarda yardım bekleyenlerin hayatını kurtarabiliyor.
Signal Offline: 100 metreye kadar bireysel veya gruplar halinde internet veya yerel ağ olmadan iletişim kurmanıza olanak sağlar. Kısa sinyal, çevrenizdeki kullanıcılara doğrudan wifi üzerinden ses, metin, fotoğraf ve video bilgilerini gönderebilir.
Akut Güvendeyim: Deprem gibi bir doğal afet durumunda, önceden belirlediğiniz bir kişiye kısa mesaj olarak bilgilerinizi gönderecek ve sizi güvenlik konusunda bilgilendirecektir. Bunun yanı sıra uygulama menüsünden doğal bir afet durumunda yapılması gerekenler ile ilgili bazı temel bilgilere de ulaşabilirsiniz. “Güvendeyim” kullanmaya başlamak için kişilerin internetinin olmasına gerek yoktur. Bir doğal afet durumunda, bir düğmeye basarak konumunuz belirlediğiniz kişilerle paylaşılacaktır.
MeshTalk: MeshTalk, hücresel ağlara, Wi-Fi’ye veya Bluetooth’a ihtiyaç duymadan 3 km uzaklıktaki Oppo cihazları arasında metin mesajları, sesli mesajlar ve gerçek zamanlı sesli aramaların iletilmesini sağlayan merkezi olmayan bir iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.
Last Quake: Sismologlar tarafından geliştirilen uygulama, depremlerden anında haberdar olmanızı, gerekli uyarıları yapmanızı ve sevdiklerinizle kısa mesaj sistemi üzerinden iletişim kurmanızı sağlayacak. Uygulamanın en önemli özelliklerinden biri de deprem bölgesinde iseniz durumunuzu tespit edip kısa mesajla sevdiklerinizi uyarabilmesi.