Konular
Tek tip diyetler, şok diyetler ve düşük kalorili diyetler söz konusu olduğunda, pek çok insan diyet döneminde kabızlık yaşar. Bu sorunu yaşayan kişiler günlerce karın ağrısı ve şişlik ile mücadele eder. Bitki çayları ve baharatlı kürler de yardımcı olmazsa, stres dolu zaman başlar. Bu yazımızda, diyetten dolayı kabız olan kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olacak “Diyette kabızlık nasıl önlenir?” sorusuna cevap vereceğiz.
Kabızlık Nedenleri Nelerdir? Diyette Kabızlık Neden Oluşur?
Kabızlık doğrudan beslenme ile ilgilidir. Yeterince sıvı almamak, posası olan yiyecekleri tüketmemek, yeterince egzersiz yapmamak veya uzun süre yağsız diyetler yapınca kabızlık yaşayabilirsiniz. Buna ek olarak, kalın bağırsak disfonksiyonu veya diğer hastalıkların semptomlarına bağlı olarak da kabızlık oluşabilir. Vücut suyundaki %10’luk bir azalma kabızlığa neden olmak için yeterlidir. Bu nedenle yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Peki, diyette kabızlık nasıl önlenir?
Diyet Döneminde Kabızlık Nasıl Önlenir?
Kuru Baklagiller Tüketmek
Mercimek, fasulye ve nohut gibi baklagiller lif bakımından yüksektir. Peki lif neden önemlidir? Çünkü lif dışkıya hacim kazandırarak sindirim sisteminde hareket etmeyi kolaylaştırır ve yol boyunca toksinleri toplayarak vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olur. Uzmanlar günde 20-30 gram lif tüketmeyi tavsiye ediyor.
Bol Bol Sıvı Tüketmek
Diyet döneminde kabızlıktan nasıl kurtulurum diyenlerin kesinlikle daha fazla su içmesi gerektiğini söylemeliyiz. Yetersiz sıvı alımı nedeniyle bağırsakların durgunlaştığı bilinmektedir. Bu durum kabızlığa ve kalınlaşmış dışkıya neden olur.
Badem Tüketmek
Badem, iyi bir magnezyum kaynağıdır ve kalp için sağlıklı yağ içerir. Protein ve lif bakımından da oldukça zengindir. İçinde bulunan magnezyum mide asidini nötralize eder ve dışkının bağırsaklardan geçmesine yardımcı olur.
Lif Bakımından Zengin Olan Besinler Tüketmek
Diyet döneminde lif içeriği zengin olan besinleri tüketin. Lifli gıdalara örnek olarak brokoli, kabak, kavun, karpuz, karnabahar, kivi ve erik verilebilir.
Yeşil Yapraklı Sebze Tüketmek
Ispanak, pazı ve karalahana, lif içeriğine ek olarak, bağırsaklarınızı hareket ettirmek için gerekli besinleri de içerir: magnezyum (bağırsak kaslarınızın kasılmasına yardımcı olur), potasyum (sıvı dengesi ve kas için).
Posalı Meyve Tüketmek
Posalı meyveleri tüketmek, diyet döneminde bağırsağı rahatlatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda yağ yakımını da başlatır. Kabızlığı önlemek için posalı meyveler tüketin. Böğürtlen, şeftali, armut, elma gibi meyveleri beslenme düzeninize ekleyerek daha rahat bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.
Kefir Tüketmek
Çeşitli hastalıklar veya antibiyotik tedavisi nedeniyle bozulan bağırsak florasının yeniden yapılandırılması için kefir önerilir. Ayrıca kefirin bağırsakları temizleyen ve dışkının geçişini kolaylaştıran bir işlevi vardır. Besleyici ve sindirimi kolay olduğu için çocuklar, hamileler, nekahat dönemindeki hastalar, yaşlılar, kabızlık ve sindirim sorunları olan diğer kişiler için ideal bir içecektir.
Egzersiz Yapmak
Bağırsakların aktif olarak çalışması için düzenli egzersiz gereklidir. Kabızlığı tetikleyen durumlardan biri de gün boyunca hareketsizliktir. Diyette kabızlıkla nasıl baş edilir diyenler bir an önce hareket etmeli ve egzersiz yapmalıdır. Egzersiz yaptığınızda vücudunuz çalışmaya başlar ve diyetinizin daha verimli geçtiğini hissedersiniz.
Kabak Çekirdeği Tüketmek
Kabak çekirdeği kabızlığı önlemede ve bağırsakları harekete geçirmede oldukça etkilidir. 85 adet kabak çekirdeği 5 gram lif içerir. Kabak çekirdeğini salata ve yoğurdun üzerine dökebilirsiniz. Hatta yapabilirseniz kabukları ile tüketebilirsiniz.
Tam Tahıllı Gıdalar Tüketmek
Düzenli beyaz un tüketimi bağırsakları yorabilir. Bu nedenle un içeren gıda ürünleri satın alırken bunun tam bir tahıl olduğunu bilmelisiniz. Birkaç gün kabızlık sorunu yaşamamak için öğünlerinize tam buğday ekmeği ekleyebilirsiniz. Makarna yapmak için kepekli makarna da satın alabilirsiniz. Bu şekilde seçimler yapıldığında bağırsaklar gençleşir ve kabızlık sorun olmaz.
Keten Tohumu Tüketmek
Kabızlığa çok iyi gelen besinlerden bir tanesi de keten tohumudur. Yoğurdun içine katarak tüketebilirsiniz.