Konular
Kişisel gelişim kitaplarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu kitapları okumanız için bir tavsiye bulunmuyorsa, hangisinden başlayacağınıza karar vermek zor. Kararınızı kolaylaştırmak için okunması gerektiğini düşündüğümüz en iyi 5 kişisel gelişim kitabı listesini hazırladık. Bu kitaplardan birini tercih ederek kendinizin ve hayatınız için bir atılımında bulunabilirsiniz.
En İyi Kişisel Gelişim Kitapları
Savaşçı – Doğan Cüceloğlu
Fiziken büyüme ve olgunlaşma geliştiği halde, duygu ve heyecanları bakımından gelişip olgunlaşamayan insanlar psikologlar tarafından yetişkin çocuk olarak adlandırılırlar. Yetişkin bir çocuğun kalbinde doldurulamayacak bir boşluk vardır ve bunu kendisi de bilmez. Bu farklılık insan davranışlarına da yansır. Kişi mutsuzdur ve mutsuzluğunun kaynağını dış nesnelerde, olaylarda veya insanlarda bulur. Örneğin mutsuz bir insan, “Bir arabam olsa ve Avrupa’ya seyahat edebilseydim ve yönetici beni takdir etseydi ne kadar mutlu olurdum” diyebilir. Ancak imkanlar ve koşullar izin verdiğinde mutluluğu uzun sürmez, araba kullanır, Avrupa’ya seyahat eder veya yönetici kendini takdir eder fakat bunlar gerçekleştiğinde o boşluk yeniden kendini belli eder. Bu sefer mutsuzluğunun sebebinin başka nesneler, olaylar ve insanlar olarak düşünür.
İnsan Olma Yolculuğu – Osho
Osho, yirminci yüzyılın en ilham verici ruhani öğretmenlerinden biridir. Osho, “İnsan, hayvan ve ilahi arasındaki köprüdür ve bizi insan yapan doğanın ikili doğasının farkına varmamızdır.” diye söyler. Bizi huzursuz, çelişkili ve çoğu zaman bencillik ve cömertlik, sevgi ve nefret, kırılganlık ve güç, umut ve umutsuzluğun kavşağında yapan budur. Sizi kırılganlık ve güç, umut ve umutsuzluğun kavşağına koyan şey budur. İnsan olma yolculuğu bize onları nasıl kabul ettiğimizi ve bu çelişkiler arasında seçim yapmadığımızı söyler, ancak yaşam yolculuğumuzdaki her zorluğu, olmamız gereken bireylerin yeni bir keşfine dönüştürmenin anahtarıdır.
Negatif Limanlardan Pozitif Sulara – Oğuz Saygın
Yazar kitabında, hayatta başarılı olmak isteyen herkesin iyi bir nedeni olması gerektiğini ve NLP’nin (Neuro Linguistic Programming) bir rehber olduğunu gösteriyor. “Beyindeki Prangaları Kırmak” başlıklı birinci bölümde yazar, yaptığı bir çalıştayın insanlarda nasıl bir değişime yol açtığını çok ilginç bir örnekle anlatıyor. Ayrıca hayatındaki büyük değişikliklerden, topluluk önünde konuşmayı nasıl öğrendiğinden, hayatından gerçek hayattan örnekler vererek “vermek” kelimesinin tanımını ve başarılı olurken başarıyı nasıl tanımladığını anlatıyor.
İkinci bölüm NLP ile ilgili varsayımlar hakkındadır. “Hedeflerinize Doğru” başlıklı 3. Bölümde, hedef merkezli bir yaşamın insanlara neler getirdiğinden bahsediyor. 4. Bölümde, “Soru Cevaptır”, başarı ve motivasyon hakkında bizi biraz düşündüren düşündürücü bilmecelere dönüştürerek bize iyi şeyler anlatıyor.
Beynine Format At – M. Barış Muslu
“Olumlu düşün ve hayallerini gerçekleştir” diyen kişisel gelişim kitaplarının aksine, Barış Muslu tüm korkularınızdan, fobilerinizden, sigara bağımlılığınızdan, kilolarınızdan, kronik ağrılarınızdan ve yanlışlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olmak için NeuroFormat yöntemini kullanıyor.
Beynimizin ve bilinçaltımızın ne kadar güçlü olduğu sıklıkla bize söylenir. Ancak bilinçaltı çok güçlü olmasına rağmen ne yazık ki çok akıllı değildir. Yaptığımız en büyük hata, onun mükemmel bir aziz olduğunu düşünmektir. Ancak öyle değil. Güncel ihtiyaçlar için güncelleme ve planlama yapmadan beynimiz bu hale gelir.
Her Şey Seninle Başlar – Mümin Sekman
Bu kitap, yerel ve küresel örneklerle nasıl başarısız olunacağını ve başarılı olmayı nasıl öğrenileceğini açıklıyor. Umutsuzluk öğrenilir. Başarı da öğrenilir. Düşündüğünden daha fazlasına sahipsin! Gelmek için en iyi yer de değilsin. Yeni bir hayat yeni bir zihin gerektirir. Doğru olanı yapmak için yanlış zaman yoktur. Rüzgarı suçlamayı bırak ve yelkenleri kullanmayı öğren. Oditoryumdan bıktıysan sahneye çık. Her zaman zirvede birine yer vardır. Birisi yapıyorsa sen de yapabilirsin. Her şey seninle başlar.
Kitabın mottosu “Hayatta ya tozu dumana katmayı tercih edersin, ya da tozu dumanı yutacaksın. Seçim senin!” cümlesidir diyebiliriz.