Gebelik Sürecinde Bu 14 Besini Tüketilirken Dikkat Edin
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Gebelik Sürecinde Bu 14 Besini Tüketilirken Dikkat Edin

Gebelik süreci kadının her anlamda hassaslaştığı en önemli süreçlerden biridir. Bu nedenle hamilelikte bazı gıdaları tüketmekten kaçırmak, anne ve bebek sağlığı için önemlidir. Diğer yandan daha fazla kilo alımının önlenmesi için de bazı gıdaların tüketimini ertelemek faydalı olacaktır.

Pastörize Edilmemiş Peynirler

Süt ürünlerinin pastörize edilmemiş olması, listeriosis riski sebebiyle gebelikte sakıncalı olabilir. Özellikle yumuşak peynir grubunda yer alan süt ürünlerinin bu süreçte tüketilmesi sakıncalıdır.

Pastörize edilmemiş ürünlerin kesin zarar vereceğinden bahsetmek doğru olmasa da risk içerdikleri söylenebilir. Bu yüzden alacağınız yumuşak peynirlerin pastörize edilip edilmemiş olduğunu üzerindeki ambalajdan mutlaka okumaya önem gösterin.

Alkol

Her ne kadar gıda olmasa da alkole bu listede ayrı bir yer vermek gerekir. Gebelikte olduğu gibi gebelik öncesi veya sonraki süreçlerde de alkol tüketimi sağlık için büyük bir risktir.

Kimi uzmanlar kırmızı şarap gibi bazı alkollerin belirli düzeyde faydalı olduğunu söyleseler de bu açıklama yanıltıcı bulunmaktadır. Bunu söyleyen kişilerin sayısı oldukça az olup, alkolün her türlüsünün sağlık için zararlı olduğu günümüze kadar defalarca kanıtlanmıştır. Bunun yanı sıra gebelik gibi önemli bir süreçte olunması, bu zararın etkilerinin daha ağır olmasına sebep olabilir.

Aşırı Kafein Tüketimi

Hamileyken fazla kahve tüketmek, aşırı kafein tüketimine neden olur. Bu süreçte fazla kafein tüketimi ise erken doğum ve düşük gibi büyük riskler içerebilir. Hamile kadınların günlük dikkat edecekleri kahve miktarı en fazla 300 miligram olarak bilinmektedir.

Dünya sağlık örgütü tarafından açıklanan bu verilere göre, yaklaşık olarak iki fincan kahve tüketimi uygun olabilir. Ancak uzmanlar farklı besin maddelerinden de kafein alınabileceğine dikkat çekerek, hamilelikte mümkün olduğu kadar kahve tüketimini sınırlandırmanın faydalı olduğunu söylüyorlar.

Paket Sandviçler

İçeriği ne olursa olsun paket sandviçler hamilelik sürecinde tercih edilmemelidir. Bu tip hazır gıdaların kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle normal süreçte de zararlı kabul edilen bu gıdalar, hamilelikte daha zararlı etkiler doğurabilir.

Filizler

Soya fasulyesi veya turp gibi besinlerin çiğ filizlerini tüketmek, bakteri içerme olasılığı nedeniyle fazla tavsiye edilmemektedir. Gebelik sürecinde sağlıklı olmalarına rağmen bu filizleri pişirerek tüketmeniz faydalıdır.

Yıkanmamış Sebzeler ve Meyveler

Hamilelikte meyve ve sebzelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak tüketilmesi gerekir. Bu sadece hamilelik için değil aynı zamanda normal süreçlerde de sağlık için önemlidir. Sebze ve meyvelerde bulunan ilaç kalıntıları ve farklı etkenlerin bebek sağlığına zararları olabilir.

Az Pişmiş Veya Çiğ Yumurta

Zengin protein içeriği ile yumurtanın sağlığımız için birçok faydası vardır. Bu nedenle hamilelik döneminde de yumurta tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak yumurtanın az pişmiş veya çiğ olması sağlık için olumsuz etkilere neden olabilir.

Az Pişmiş Veya Çiğ Et

Yine yumurta da olduğu gibi etlerinde az pişmiş veya çiğ olmamasına özen gösterilmelidir. Etlerin iyi bir şekilde pişmiş olması, zihinsel gelişimde gecikme veya düşük doğum ağırlığı gibi problemlerin önüne geçmek için önemlidir.

Tüm et çeşitleri vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için, aşırıya kaçmamak kaydıyla gebelik sürecinde tüketilmelidir.

Büyük Balık Etleri

Omega 3 ve omega 6 gibi yağ asitlerinin vücuda alınması için önemli olan balık etinin tüketilmesi, hamilelikte önemli ve faydalıdır.

Ancak büyük balıkların etlerinde yüksek cıva içerme riski olduğu için, bu balıkların etlerini tüketmekten kaçınmak daha faydalıdır. Balık tüketiminin mümkün olduğu kadar düzenli olması gebelik sağlığı açısından faydalıdır.

Deniz Ürünlerinin Çiğ Tüketilmesi

Midye, istiridye ve karides gibi deniz ürünlerinin çiğ olarak tüketilmesi, böbreklerde fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Diğer taraftan bu besinlerin yüksek metal içerme riski de dikkate alınmalıdır. Çiğ balıklar başta olmak üzere tüm deniz ürünlerinin çiğ olarak tüketilmesinden kaçınmak gerekir.

Rokfor Peyniri

Yumuşak beyaz peynirler grubunda yer alan rokfor peyniri sağlıklı olsa da gebelik döneminde tüketimine biraz daha dikkat edilmesi gerekir.

Çiğ Süt

Çiğ süt çeşitli hastalıklara sebep olabilecek bazı bakterileri taşıyabilir. Bu nedenle çiğ süt veya çiğ sütten yapılmış ürünler de hastalık riski daha fazla olabilir. Bunun yerine sütü kaynatarak tüketmeniz hamilelik için daha faydalı olacaktır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir