Geç Döllenme Nedir? 
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Geç Döllenme Nedir? 

Genel olarak, bir kadının adet döngüsü 28 günde birdir, döngünün 1. gününden sayıldığında 14. gün yumurtlama günüdür. Bununla birlikte, bazı kadınların adet döngüleri daha uzun veya daha kısa olabilir. Adet döngüleri değişebilir ve bazı kadınlar daha erken veya daha geç yumurtlayabilir. Stres, hormon ilaçları, miyomlar, polipler, pelvik enfeksiyonlar, polikistik over sendromu ve daha birçok faktör adet döngüsünü olumsuz etkileyebilir. Adet tarihinizi ileri bir tarihe ertelemek, daha geç döllenme ile sonuçlanabilir. Peki, geç döllenme nedir? Geç döllenme neden olur? 

Geç Döllenme 

Üreme çağındaki sağlıklı kadınlar için ortalama adet döngüsü 28 gündür. Bu süre 21-35 gün arasında değişebilir ve bu değişiklikler normal kabul edilir. Yani her 30-35 günde bir ya da 21-22 günde bir adet görmeniz herhangi bir sağlık sorununuz olduğunu kanıtlamaz. Ortalama 28 günde bir adet gören kadınlar, adetlerinin ilk gününden itibaren 14. günde yumurtlarlar. Bu teoriye göre, döngünüzün 14. günü yumurtlama gününüzdür, olgun bir yumurtanın döllenme için en iyi olduğu gündür. Yani yumurtlama adetinizden 14 gün önce gerçekleşir. Fakat bazen yumurtlama günü gecikir. Geç yumurtlama, 28 günlük döngüsü olan bir kadının 14. günden sonra yumurtlaması olarak tanımlanır. 

Normal şartlarda yumurtlama meydana geldiğinde, olgun bir yumurta hücresi bir sperm hücresiyle buluşursa döllenme gerçekleşir ve adet kanaması olmaz. Yumurta ve sperm bir araya gelmediğinde, yumurtlamadan 14 gün sonra, adet kanaması olarak bilinen, rahmin astarıyla birlikte olgun yumurta hücreleri atılır. Yumurtlama geciktiğinde, çeşitli nedenlerle yumurtlama gününün ertelenmesi beklenir. Oluşan yumurta hücresi döllenmezse adet kanaması gecikir, döllenirse bu duruma geç döllenme denir. 

Geç Döllenme Neden Olur? 

Geç Döllenme Nedir? 
Geç Döllenme Nedir?

Geç döllenmenin net bir nedeni olmamakla birlikte başlıca nedenler arasında sayılabilecek faktörler şunlardır: 

İlaçlar 

Bazı ilaçlar yumurtlama sistemini etkileyebileceğinden, hamile kalmayı planlayan tüm kadınlar aldıkları ilaçları doktorlarına söylemelidir. 

Stres 

Stres hormon seviyelerini doğrudan etkileyebilir. Düzensiz hormon salgılanması yumurtlamayı engelleyebilir ve bu da döllenmenin gecikmesine neden olabilir. 

Hızla Verilen Kilo 

Vücut ağırlığının %20’sinden fazlasını kaybeden kadınlarda yumurtlama için gerekli olan lüteinizan hormon ve folikül uyarıcı hormon seviyeleri azalır. 

Polikistik Over Sendromu 

Yumurtalıklardaki oluşum vücudun hormon seviyelerini bozar ve her yumurtanın salınımını etkileyebilir. PCOS (Polikistik Over Sendromu) olan bazı kadınlarda yumurtlama sistemi tamamen durabilir. 

Tiroit Bozuklukları 

Bozulmuş tiroid hormon seviyeleri yumurtlama düzenini değiştirebilir. 

Prolaktin Yüksekliği 

Normalden daha yüksek prolaktin seviyeleri östrojen dengesizliğine yol açabilir. Düşük östrojen yumurtlamayı olumsuz etkileyebilir. Emzirme, prolaktin düzeylerini yükseltmede önemli bir faktördür. 

Geç Döllenme Bir Sorun Olduğu Anlamına mı Gelir? 

Bir kadının hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönem, yumurtlama dönemidir. Bu süre zarfında yumurtalıktan salınan yumurta folikülden çıkar ve yolculuğuna başlar. Cinsel ilişki olursa sperm ile kaynaşıp döllenmeye hazırdır. Döllenme olmazsa adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. 

Geç döllenme veya geç yumurtlama, vücutta özellikle üreme sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Hamileliğin oluşumu veya devamı ile ilgisi yoktur. Düşük, kanama veya diğer problemlerle ilgili değildir. Geç döllenme sadece gebeliğin kaçıncı haftada olduğu konusunda yanıltıcı olabilir. 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir