Göbekte Sarkma Neden Olur? Nasıl Gider? 
  1. Anasayfa
  2. Güzellik

Göbekte Sarkma Neden Olur? Nasıl Gider? 

Göbek sarkması, karın dokusunun gevşeklik veya fazlalık gibi nedenlerle aşağı doğru sarkmasıdır. Sarkmanın giderilmesi için altta yatan obezite gibi sağlık sorunlarının öncelikle tedavi edilmesi gerekir. Göbekte sarkma neden olur? Nasıl gider? Sorularının cevapları yazımızda yer almaktadır. 

Göbek Sarkması Nedir? 

Göbek sarkması, karın dokusunun (cilt, yağ, kas vb.) gevşeklik veya fazlalık gibi problemlerden dolayı sarkmasıdır. Herhangi bir sağlık sorununa yol açmazken dış görünümünden memnun olmayan kişilerde psikolojik sorunlara neden olabilir. Özellikle doğum veya kilo verme sonrası sarkmış bir karın, özgüven kaybına neden olabilir.  

Sarkan göbek bir hastalık veya hastalık belirtisi olmadığı için tedavi gerektirmez. Ancak anatomik bütünlüğü korumak, karın dokusunun kayıp ve deformasyonunu önlemek ya da vücudu tatmin etmek için başlangıç evrelerinde düzenli egzersiz ve beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi önemlidir. 

Göbek Sarkmalarının Nedenleri 

Göbekte Sarkma Neden Olur? Nasıl Gider? 
Göbekte Sarkma Neden Olur? Nasıl Gider?

İleri Yaş: Sarkma problemlerinin en yaygın nedenlerinden biri ileri yaştır. Cilt dokusu zamanla sıkılığını ve elastikiyetini kaybederek sarkmaya başlar. Cilt yavaş yavaş yerçekimi kuvvetiyle sarkar.  

Hamilelik ve Doğum: Doğum sonrası karın sarkması birçok hamile kadının endişesidir. Bebek geliştikçe karın basıncı artar, bu nedenle karın kasları gevşer. Özellikle çoğul gebeliklerde kas gevşemesi, cilt çatlakları ve diğer kısımlar deforme olmaktadır. Bu nedenle normal doğum veya sezaryen sonrası karında sarkma olabilir.  

Obezite/Aşırı Kilo: Vücutta artan yağ dokusu birikimi, kas kütlesi kaybına ve cilt elastikiyetinin kaybına yol açar. Bu duruma bağlı olarak karın sarkmaya başlar.  

Sağlıksız Beslenme: Günlük olarak yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler yemek sağlığınıza zarar verebilir ve estetik sorunlara neden olabilir. Dengeli ve düzenli beslenmeyen kişilerde kilo artışı görülür. Kilo alıp verdikçe cilt sarkar. Sıklıkla fast food tüketmek, hareketsizlik, uyku bozukluğu, gece çok yemek yeme gibi zararlı alışkanlıklar birleştiğinde göbek sarkması sorunu kaçınılmaz hale gelir. 

Hormonal Dengesizlik: Düzensiz hormon seviyeleri vücutta yağ depolanmasının artmasına neden olabilir. Sonuç olarak, bel ve göbek yağları artar, bu da sarkmaya neden olabilir. 

Genetik Yatkınlık: Fazla kilolu olmak gibi bir sorunu olmasa da bazı kişilerde karın sarkması görülebilir. Genetik bir bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkan bu durum kalıtsal olabilir. 

Sağlıksız Kilo Kaybı: Kısa sürede sağlıksız bir şekilde kilo vermek karın sarkmasına neden olabilir. Bu durum, kas kütlesini güçlendirmeden, cildin elastikiyetini korumadan yağ dokusunun ani kasılması sonucu oluşur. Sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı ile kilo verme süreci desteklenmezse sarkma veya deri fazlalığı oluşabilir.  

Göbek Sarkması Nasıl Giderilir? 

Yaşam tarzı düzenlemeleri: Bunlara bireysel beslenme planı hazırlamak, uyku programlarını ayarlamak, yeterli su içme alışkanlığını geliştirmek, hareketsiz yaşam tarzlarından kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak dahildir. Bu sayede karında biriken yağlar sağlıklı bir şekilde eriyecek, fazla kilolardan kurtulacak ve karın dokusu sağlığını koruduğu için sarkma problemleri olmadan düz bir karına kavuşacaktır. 

İlaç tedavisi: Hormonal dengesizlik gibi bir sağlık sorunu nedeniyle karın sarkması varsa ilaç tedavisi yardımcı olabilir. Altta yatan sağlık sorununu tedavi edildikten sonra yaşam tarzı değişiklikleri veya cerrahi müdahale ile sarkık karın dokusu onarılır. 

Abdominoplasti: Karın sarkıklığının cerrahi olarak gerdirilmesini ifade eder. Hastanın fiziğine ve yapılacak müdahaleye göre mini karın germe, uzun karın germe ve tam karın germe olarak kullanılabilir. Estetik cerrah tarafından muayene edildikten sonra hasta için en uygun yöntem belirlenecektir.  

Sarkık göbek tedavisinin en etkili yolu her zaman erken önlem almaktır. Düzenli bir diyet ve egzersiz programı ile bu sorunu önlemek, ileride ameliyata başvurmaktan daha sağlıklı ve etkili olacaktır. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir