Göz Seğirmesinin 5 Nedeni
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Göz Seğirmesinin 5 Nedeni

 Göz seğirmeleri, insanlar arasında çeşitli olumlu veya olumsuz çağrışımlara sahip olsa da aslında göz kaslarıyla ilgili sağlık sorunlarıdır. Tıbbi olarak miyokimya olarak bilinen göz seğirmesi, göz kapağı kaslarının (genellikle orbicularis oculi adı verilen kas) istemsiz ve tekrar tekrar spazm veya kasıldığı bir durumdur. Çok yaygın olduğu için halk arasında tıbbi bir sorun olarak kabul edilmez, ancak uykusuzluk veya yorgunluğa bağlı olarak gerçekleşmesi dışında çeşitli göz rahatsızlıklarının bir işareti olabilir. Bu durum, gözleri seğiren insanlar için bariz olsa da, bazı durumlarda göz kapakları başkaları tarafından fark edilemeyecek kadar hızlı seğirebilir. Göz seğirmesi genellikle üst göz kapağında meydana gelir. Sağ göz seğirmesi ile sol göz seğirmesi arasında belirgin bir fark bulunmaz. Birçok vakada herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendi kendine düzlen göz seğirmesinin 5 nedeni yazımızda ye alıyor. 

Göz Seğirmesinin Nedenleri 

Stres 

Stresten en çok vücudun göz bölümü etkileniyor. Eğer stresli bir işiniz ya da stresli bir hayatınız varsa göz kaslarınız bu durumu dışa vurabilir. Stres kaynaklı göz seğirmesini önlemek için mümkün olduğunca kendinizi sakinleştirmeli ve yapabiliyorsanız stresten uzak durmalısınız. 

Kafein ve alkol 

Aşırı kahve ve alkol tüketimi sinir sistemini etkilediği için yoğun bir şekilde alkol ve kahve tüketen kişilerde göz seğirmesine rastlamak mümkündür. Bu durumun önüne geçmek için kafeni azaltmalı alkolü ise mümkünse bırakmalısınız. 

Vitamin eksikliği 

Göz seğirmesine sebebiyet veren en önemli etkenlerden biri de magnezyum eksikliğidir. Aynı şekilde D vitamini ve B12 eksikliği de göz seğirmesinde oldukça etkili bir rol oynamaktadır. 

Göz kuruluğu

Göz kuruluğu göz bölgesi için ciddi sıkıntılara sebep olan ve göz seğirmesinin etkenlerinden biridir. Uzun süre bilgisayar başında olmak, uzun süre kitap okumak, lens takmak gibi nedenlerden dolayı oluşan göz kuruluğu göz seğirmesini tetiklemektedir. 

Göz Alerjisi 

Göz hassas bir organ olduğundan dolayı pek çok şeye alerji gösterebilir. Eğer göz alerjiniz varsa sık sık göz seğirmesiyle karşılaşabilirsiniz. 

Göz Seğirmesi Yaşandığında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır? 

Göz Seğirmesinin 5 Nedeni
Göz Seğirmesinin 5 Nedeni
  • Göz seğirmesi bir haftadır tekrar ediyorsa 
  • Göz seğirmesi, göz kapağınızın tamamen kapanmasına neden olduysa 
  • Gözünüzün dışında başa bölgelerde de seğirme hissediyorsanız (dudak gibi) 
  • Gözünüzdeki seğirmeye; kızarıklık, şişlik ve akıntı gibi sorunlar eşlik ediyorsa 
  • Üst göz kapağında sarkma meydana geldiyse, zaman kaybetmeden hemen bir uzmandan yardım almalısınız. 

Göz Seğirme Tedavisi 

Göz seğirmesi genel olarak tedavi gerektirmeyen bir sorun olmakla birlikte, bazı tedaviler göz seğirmesinin şiddetinde iyileşmeyi sağlayabilir. 

En yaygın kullanılan tedavi botulinum toksinidir (Botox, Dysport, Xeomin). Botox tedavisi sıklıkla hemifasiyal spazmda tercih edilir. Doktorunuz, spazmları hafifletmek için göz kaslarınıza küçük miktarlarda enjekte ederek sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. Botox etkisini yavaşça kaybeden bir tedavi türüdür. Bundan dolayı birkaç ay sonra tedaviyi tekrarlamak gerekebilir. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir