Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler 
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler 

Günümüzde kadınlar, çocuk sahibi olmadan önce kariyer düşündükleri için çocuk sahibi olmayı sürekli erteliyorlar ve artık çocuk istedikleri zaman geç kalma telaşı nedeniyle daha kolay hamile kalmanın yollarını arıyorlar. Bebek sahibi olmanın ilk adımı, sevdiğiniz doğru kişiyi bulmaktır. Bundan sonra her şey yolundaysa ve evde hayatınıza renk katacak minik bir melek istiyorsanız, o zaman bebek sahibi olma zamanı. Ancak hamile kalmaya karar verdiğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bu yazımızda hamile kalmak isteyenlere öneriler vereceğiz. 

Hamile Kalma Şansını Arttıran Öneriler 

Sağlıklı bir kadının hamile kalma şansını artırmaya yardımcı olabilecek öneriler; 

Doktora Başvurun 

Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler 
Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler

35 yaş ve üstü bir kadın altı aylık normal ilişkiden sonra hala hamile değilse veya 35 yaşın altındaki bir kadın bir yıllık korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hala hamile değilse hem erkekler hem de kadınlar kısırlık değerlendirmesi yapmalıdır. Hormonlar tehlikeye girerse, doktorunuz gerekli tedavi ile normal seviyelere dönmelerini sağlayacaktır. Prolaktin, özellikle emzirme döneminde yükselen bir süt hormonudur. Çok yükselirse, hamile kalmayı zorlaştırabilir veya tiroid hormonlarınız normalin altındaysa tekrar hamile kalmanız zorlaşacaktır. Ayrıca rahim ve fallop tüpleriniz de değerlendirilmelidir. Rahim ve fallop tüplerinizi değerlendirmenin en iyi yolu, kısaca HSG adı verilen bir rahim astarı kullanmaktır. Ultrason sırasında endometrium ve uterusun genel yapısı değerlendirilecektir. 

Adet Döngünüzü Takip Edin 

Her kadın, adetlerinin her ay aynı arayla gelip gelmediğini takip etmelidir, eğer düzenli ise adetleriniz normal kabul edilir. Tersine, dönemleriniz düzensiz olabilir, bu da döngü uzunluğunun aydan aya değişebileceği anlamına gelir. Bu bilgileri takviminizde takip edebilir ve kullanabilirsiniz. Bir kadın ne zaman yumurtlayacağını kabaca tahmin edebilir, bu günler yumurtalıklarınızın her ay bir yumurta bıraktığı dönemlerdir. Bir kadının yumurtaları fallop tüplerine ve rahme düştükten sonra sadece 12 ila 24 saatlik bir gebelik süresi sağlar. Bununla birlikte, bir erkeğin spermi, bir kadının vücudunda beş güne kadar yaşayabilir. 

Sigara ve Alkol Kullanmayın 

Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler 
Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler

Sigara içmek hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği’ne göre, sigara dumanındaki nikotin ve karbon monoksit gibi kimyasallar, bir kadının yumurtalarını kaybetme oranını hızlandırabilir. Başka bir bilimsel araştırmaya göre, sigara içmek bir kadının yumurtalıklarını yaşlandırabilir ve yumurtalarını erken tüketebilir. Gebe kalmaya çalışırken uyuşturucu etkili maddelerden de kaçınılmalıdır. Hamile kalmayı planlıyorlarsa, kadınların alkolden uzak durmaları en güvenli yoldur. Hamile kalmak istediğinizde doğum kontrolünü bıraktığınızda, alkol almayı da bırakmalısınız. Orta düzeyde (günde 1-2 kadeh) veya çok miktarda (günde ikiden fazla kadeh) alkol, kadınların hamile kalmasını zorlaştırabilir. Alkol ayrıca anne karnındaki bebeklerde zihinsel ve yüz anormalliklerine neden olabilir. Günlük hayatınızda kullandığınız hijyen ürünleri için mümkünse doğal ürünler arasından seçim yapın. 

Doğurganlık Döneminde Eşinizle Gün Aşırı Beraber Olun 

Bilimsel araştırmalar, “doğurganlık döneminde” her gün cinsel birliktelik çiftlerin hamilelik şansının %37 olduğunu, bir ay boyunca her gün seks yapan çiftlerin ise hamile kalma şansının %33 olduğunu göstermiştir. Doğurganlık dönemi boyunca eşinizle cinsel birliktelik yaşarsanız hamile kalma şansınız artar. 

Sağlıklı Beslenin 

Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler 
Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler

Doğurganlığı destekleyecek özel bir diyet bulunmamakla birlikte, kadınlar çeşitli sağlıklı yiyecekler yiyerek, kalsiyum, protein ve demir gibi temel besin maddelerini yeterli miktarda alarak ve vücut rezervlerini yenileyerek hamileliğe hazırlanmalılar. Bu diyet türü, çeşitli meyve ve sebzeler, yağsız protein kaynakları, tam tahıllar, süt ürünleri ve sağlıklı yağ kaynakları yemek anlamına gelir. 

Folik asit içeren takviyeleri almanın yanı sıra, kadınlar bu vitamini koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, zenginleştirilmiş ekmekler ve tahıllar, fasulye, narenciye ve portakal suyu gibi bütün gıdalardan alabilirler. Yüksek kolesterol seviyeleri hamileliği zorlaştırabilir, bu nedenle yüksek yağlı bir diyetten kaçınmak en iyisidir. Hamile kalmaya çalışırken, hamsi ve uskumru gibi diğer balıklardan daha düşük cıva içeren balıkları yiyin.  

Bütün bunlara ek olarak, çok fazla kafein tüketmeyi. Günde 500 mg’dan fazla kafein tüketmenin kadınlarda doğurganlığı azalttığı bilinmektedir. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği’ne göre, gebe kalmadan önce günde 1 ila 2 fincan kahve veya 250 mg’dan az kafein içmenin, gebe kalma olasılığı üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. 

Kendinizi Yormayın 

Aktif bir hayat tarzı, bir kadının vücudunun hamilelik ve doğum gereksinimlerine hazırlanmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çok fazla egzersiz veya sık yorucu egzersiz yumurtlamayı engelleyebilir. Şiddetli egzersiz yapan kadınlar çok fazla adet rahatsızlığı yaşarlar ve hamile kalmak istiyorlarsa genellikle fiziksel aktivitelerini azaltmaları gerekir. 

Kilonuza Dikkat Edin 

Fazla kilolu olmak bir kadının hamile kalma olasılığını azaltır, ancak zayıf olmak çocuk sahibi olmayı daha da zorlaştırabilir. Bilimsel araştırmalar, aşırı kilolu kadınların, normal vücut kitle indeksine (BMI) sahip kadınlara göre gebe kalmalarının iki kat daha uzun sürebileceğini göstermektedir. Öte yandan, aşırı derecede zayıf bir kadının hamile kalması dört kat daha uzun sürebiliyor. Çok fazla vücut yağı, yumurtlamayı engelleyen çok fazla östrojen üretir. Fazla kilolu bir kadın, hamilelik planına başlamadan önce vücut ağırlığının yüzde 5 ila 10’unu kaybettiğinde doğurganlığı artar. 2017 yılında yapılan bir araştırma, her ikisi de obez olan çiftlerin, obez olmayan çiftlere kıyasla %55 ila %59 daha uzun süre sonra hamile kaldığını buldu. Öte yandan, çok zayıf olan kadınların adetleri düzensiz olabilir veya yumurtlamayı durdurabilir, bu da hamile kalma şanslarını azaltabilir. 

Vitamin Desteği Alın 

Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler 
Hamile Kalmak İsteyenlere Öneriler

Hamile kalmaya çalışan kadınların hamile kalmadan önce vitamin almaya başlamalarını öneriliyor. Vitamin seçimi yaparken doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Bu sayede kadınlar kendi vücutlarının eksikliklerine göre doğru vitaminleri seçebilir, hamilelik kalma sürecinde ve hamilelik döneminde destek alabilirler. 

Bu süreçte önerilen vitaminler folik asit ve D vitaminidir. Ayrıca kansızlığınız varsa demir takviyesi kullanmalısınız. Günde en az 400 mikrogram (mcg) folik asit içeren bir multivitamin takviyesi almak genellikle iyidir. Folik asit, bebeklerin beyin ve omurgasındaki doğum kusurlarını önlemede önemli olan bir B vitaminidir (B-9 vitamini). Tüm yetkililer, bazı doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için kadınların gebe kalmadan en az bir ay önce başlayarak günde 400 mikrogram folik asit almasını önermektedir. Nöral tüp gelişimi gebe kaldıktan 3 ila 4 hafta sonra, birçok kadın gebe olduğunu fark etmeden (beyin ve omurga gelişimi) başladığından, folik asit takviyesine gebe kalmadan önce başlamak iyi bir fikirdir. Bir diğer önemli vitamin ise D vitaminidir. 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir