Ketojenik Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  1. Anasayfa
  2. Diyet
Trendlerdeki Yazı

Ketojenik Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fazla kilolu olmak hem insanları rahatsız eden hem de sağlıklarını ciddi anlamda tehdit eden faktörlerden biridir. Bu nedenle kilolu olmaktan rahatsız olan kişiler sürekli kilo vermeye çalışırlar. Bunu yapmak için kısa süreli şok diyeti veya uzun süreli diyet uygularlar. Ketojenik diyet, günümüzde en popüler diyet türlerinden biridir. Ketojenik diyetle kilo verenlerin sayısı oldukça fazladır. Çoğu insan ketojenik diyeti sever çünkü uygulaması kolay bir diyettir ve diyette aç kalınmaz. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte detaylar… 

Ketojenik Diyet Nedir? 

Ketojenik diyet, standart bir diyetten farklı bir karbonhidrat, protein ve yağ (makro besinler) düzenlemesidir. Ülkemizde yayınlanan beslenme rehberlerinde sağlıklı bireylerin makrobesin dağılımının %50-60 karbonhidrat, %12-15 protein ve %30 yağ olması önerilir. Öte yandan ketojenik diyette karbonhidrat alımı %5’e düşürülür ve hayal edilen fazla protein (kilogram başına 1 gram) ve kaliteli yağdan oluşan bir yağ grubunun %75-80 olması planlanır. 

Sınırlı karbonhidrat alımı ile beynin ana enerji kaynağı olan glikoz vücutta eksik kalır ve karaciğer, beyni beslemek için keton cisimleri adı verilen maddeleri üretmeye başlar. Böylece vücut ketojenik diyetin amacı olan ketozise girer. Keton cisimleri, sinir hücrelerindeki mitokondriyal hasarı düzelterek insülin ihtiyacını azaltır. Çeşitli bilimsel çalışmalar epilepsi, insülin direnci, kanser ve hafif bilişsel bozulma üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Vücudun ketoza girdiğini bilmenin birkaç yolu vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir: 

  • Vücutta enerji artışı olur. 
  • Keton cismi olan aseton vücutta artığı için nefeste aseton kokusu meydana gelir. 
  • Keton cisimleri vücuttan idrar yolu ile atıldığı için idrara çıkma artar. 
  • İdrar çıkma arttığından dolayı sıvı kaybı yaşanır ve buna bağlı olarak ağız kuruluğu oluşur. 

Ketojenik Diyeti Uygularken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

Ketojenik Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ketojenik Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ketojenik diyet yaparken yeşil sebze tüketimimizi artırmanız gerekiyor. Yapraklı yeşillikler bitki bazlıdır ve onları tam olarak sindiremeyiz. Bu nedenle, kalorilerin karbonhidratlara oranı çok düşüktür. Ketojenik diyete engel değildir ve ketojenik diyette mutlaka tüketmelisiniz. Ketojenik bir diyette çok düşük karbonhidratlar yemek de lif alımımızı azaltır. Bu, sindirim ve boşaltım sorunlarına neden olabilir. Yeşil sebzeler lif açısından zengindir. Tüketimi artırarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz. 

Ketojenik bir diyette karbonhidratları sınırlamak için meyve alımını bile sınırladığımız için vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamakta zorlanabiliriz. Bu durumda yine de yeşil sebzelerden faydalanabileceğiniz için multivitamin-mineral takviyesi almalısınız. Genellikle beslenme uzmanları, müşterilerine ketojenik bir diyet reçete ederken besin takviyeleri eklerler. Bir multivitamin minerali en basit örnek iken, düzenli kan testleri ve eksikliklere göre takviye yapılması en mantıklı yaklaşım olacaktır. 

Ketojenik diyet uygulanırken ürik asit atılımının azalmasına bağlı ürik asit taşlarının oluşmasını ve idrar çıkışının artması nedeniyle sıvı elektrolitlerinin kaybını önlemek için sıvı alımına dikkat edilmelidir. Gerekirse günlük olarak takibi yapılmalıdır. Kas kasılma problemlerini önlemek için tuz alımınızı arttırmanız gerekebilir. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir