Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?

Kırmızı pancar antioksidan açısından oldukça yüksektir ve faydaları say say bitmez. A, B, C, P vitaminlerini içerdiğinden mineraller açısından zengindir. Araştırmalar, kan basıncını düşürme, iltihapla mücadele, enerjiyi artırma, zihinsel ve duygusal sağlığı destekleme gibi faydaları olduğunu göstermiştir. Lif açısından zengin olduğu için bağırsak hareketlerini olumlu etkiler. Tansiyonu düşürdüğü için kalp hastalıkları ve diğer hastalıkların azalmasına yardımcı olur. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Adlı yazımızı okuyarak daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kırmızı Pancarın Faydaları

Kanser Tedavisini Destekler

Pancarın sayabileceğimiz ve sayamayacağımız diğer faydaları arasında şüphesiz en belirgin olanı kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemesi ve bağışıklığı güçlendirmesidir. Peki bu kadar küçük bir sebze kanserle nasıl savaşabilir? Bu sorunun cevabı aslında kırmızı pancara rengini veren pigmentlerde yatıyor. Ancak pancardan en iyi şekilde yararlanmak için pancarın nasıl yeneceğini bilmek kesinlikle yararlıdır.

Bağışıklığı Güçlendirir

Güçlü bir bağışıklık sistemi insanları tüm hastalıklardan korur. Bu nedenle vitaminlerin en önemli kaynağı C vitaminidir. C vitamini vücudun enfeksiyon ve stresi azaltabilmesi için gereklidir. Öte yandan güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak insanları tüm hastalıklardan koruyacaktır. Buna göre; pancarı ölçülü tüketmek bağışıklığı güçlendirir, insanları hastalıklardan korur ve hastalıklarla daha kolay savaşmaya yardımcı olur.

Sindirimi Düzenler

Bir orta boy kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet lifi içerir, bu nedenle bağırsaklarımızı korur ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunları önler. Ayrıca yeterli lif alımı kolon kanserini önleyebilir.

Kansızlığı Önler

Kırmızı pancarın bir diğer faydası da kansızlık ve demir eksikliğinin giderilmesine destek olmasıdır. Pancar suyunun kırmızı kan hücresi seviyelerini arttırdığı ve kan üretimine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir, bu da bu sebzeyi çok değerli bir gıda haline getirmektedir. Özellikle kansızlığa yakalanan insan sayısının oldukça fazla olduğu ülkemizde pancar tüketiminin miktarı arttırılabilir.

Bilişsel Fonksiyonları Geliştirir

Kırmızı pancarın içerdiği C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken, diğer yandan bilişsel işlevlerin gelişmesine de yardımcı olur. Beyin hücrelerine giden kan akımının azalması bunama ve benzeri hastalıklara yol açabileceğinden kırmızı pancar bu durumun riskini ortadan kaldıracaktır. Vücuttaki azaltılmış nitrik oksit seviyeleri beyne giden kan akışını bozma potansiyeline sahip olduğundan, durum kronikleşirse bilişsel işlev de düşebilir. Bu neden ile kırmızı pancar, bilişsel işlevlerin optimal yürütülmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kalbi Korur

Kırmızı pancara mor rengini veren betain aynı zamanda yüksek antioksidan özellikler gösterir. Vücudumuz her gün kanserden kronik kalp yetmezliğine kadar çeşitli hastalıklara neden olabilen harici veya kendi ürettiği zararlı maddeler olan serbest radikallere maruz kalmaktadır. Kırmızı pancarda bulunan betain antioksidan özelliği sayesinde bu serbest radikallerle savaşır ve bu özelliği sayesinde kalbi korur ve kanserle savaşır. Ayrıca kırmızı pancarda bulunan betain, kalp hastalığına katkıda bulunan plazma homosistein düzeylerini azaltarak kalp hastalığına karşı koruma sağlar.

Kan Basıncı Seviyesini Düzenler

Bir kişinin kan basıncını dengelemek önemli bir durumdur. Azalması veya artması insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden bunun dengelenmesi gerekir. Nitrik oksit kan damarlarını gevşetip rahatlattığı için kan dolaşımını iyileştirir ve kan basıncını düşürür. Bu durumun neticesinde, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi durumlar oluşabilir. Kan basıncını dengelemek bu koşulların iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir
Kanal Tedavisi

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir