Kuruyan Dudaklara Çözüm 
  1. Anasayfa
  2. Cilt Bakımı

Kuruyan Dudaklara Çözüm 

Dudak kuruması ve dudak çatlaması pek çok sebepten kaynaklı olabilir. Dudak kuruması ve çatlaması sadece kış aylarında gerçekleşmez. Kuru ve çatlamış dudaklar yaz kış her mevsimde görülebilir. Yazın güneş, kışın soğuk hava dudakların kurumasına ve çatlamasına neden olabilir. Kuru ve çatlamış dudakların nedenlerine ve kuru dudaklar için doğal çözümlere baktık. Kuruyan dudaklara çözüm yolları arıyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Dudak Kurumasının ve Çatlamasının Nedenleri 

Kuruyan Dudaklara Çözüm 
Kuruyan Dudaklara Çözüm

Dudakların kuruması ve çatlaması öncelikle kış aylarında karşılaşılan bir problem iken, her mevsim görülebilen bir durumdur. İlk aşama olan dudak kuruluğuna müdahale edilmezse çatlama sorunu oluşur. Çatlamış dudaklar genellikle yavaş yavaş geliştiğinden, kesin nedeni belirlemek zor olabilir. Olası nedenleri anlamak, çatlamayı önlemenin ve tedavi etmenin en iyi yolunu belirlemeye yardımcı olabilir. Kuru ve çatlayan dudakların en yaygın nedenleri şunlardır: 

  • Dudak yaralanması 
  • Mineral ve vitamin eksikliği 
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi 
  • Alerji 
  • Kuru, rüzgarlı ve soğuk hava koşulları 
  • Çok fazla güneşte kalmak 
  • Yeteri kadar su tüketmemek 
  • Dudak ısırmak, emmek ya da yalamak 
  • Ağızdan nefes alıp verme 
  • A vitamini fazlalığı 
  • Fazla asitli yiyecek tüketmek 
  • Kimyasal kozmetiklerin etkisi 

Kuru Dudaklara İyi Gelen Doğal Yöntemler 

Kuruyan Dudaklara Çözüm 
Kuruyan Dudaklara Çözüm

Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin 

Kuruyan dudaklarınıza kaybettiği nemi kazandıracak en iyi yol su tüketmektir. Dudaklarınızın kaybettiği nemi geri kazanması adına gün içinde susuz hissetmeseniz bile su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Günde 1-1,5 litre arasında su içerek vücudunuzun ihtiyacı olan suyu karşılayabilirsiniz ve dudak kuruluğundan, çatlamasından kurtulabilirsiniz. 

Dudaklarınızı Isırmayın 

Stresli zamanlarda dudağınızı ısırma gibi kötü bir alışkanlığınız varsa bırakmalısınız. Dudak ısırma, yavaş yavaş soyulmaya başlayan yaraların gelişmesine yol açabilir. Bu sebeplerden dolayı stresli zamanlarda dudaklarınızı rahat bırakmalısınız. 

Gül Yaprakları ve Süt ile Kür Hazırlayın 

Dudakları nemlendirirken tahrişi yatıştıran gül yaprakları ve sütten bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bir kase ılık sütün içine bir avuç gül yaprağı koyun ve yarım saat bekletin. Daha sonra sütten gül yapraklarını alın ve ezerek macun kıvamına getirin ve bu maddeyi yatmadan önce dudaklarınıza sürün. 

Kuru Derileri Yolmayın 

Dudaklarınızda oluşan kuru derileri kesinlikle yolmamalısınız. Dudaklarınızdaki kuru derileri yolmak yaralara neden olur. 

Hindistan Cevizi Yağı Kullanın 

Kuru dudaklarınız için mucizeler yaratan Hindistan cevizi yağından da yardım alabilirsiniz. Hindistan cevizi yağını katı halde çatlamış dudaklara sürmek yeterlidir. 

Lip Balm Kullanın 

Dudağınızın kuruyarak çatlayıp ve dökülmesini önlemek için düzenli olarak lip balm kullanmalısınız. 

Aloe Vera Jeli 

Aloe vera bitkisinden çıkaracağınız jeli gece yatmadan önce dudaklarına sürün ve öyle uyuyun. Aloe vera jelinin düzenli olarak birkaç gün uygularsanız dudak kuruluğunuz hemen iyileşecektir. 

Kozmetik Ürün Kullanmayın 

Dudaklarınızın soyulmaya başladığını fark etmeye başladığınızda, ruj, dudak parlatıcısı ve dudak kalemi gibi normal makyajınızı bir süreliğine de olsa bırakın. Bu makyaj ürünleri dudaklarınızdan çıkmaya başladığında dudaklarınıza daha fazla zarar verebilir ve kurutabilir. Bu nedenle dudaklarınız soyulurken kesinlikle bu tür ürünleri kullanmaktan kaçının. 

Limon ve Şeker ile Peeling Yapın 

Limon ve şeker karışımı ile dudaklarınıza peeling yapın ve bir süre sonra soğuk su ile yıkayın. Limon ve şeker ile yaptığınız peeling, dudaklarınızı yumuşatacak ve nemlendirecek, böylece soyulmalarını önleyecektir. 

Güneş Koruyucu Kullanın 

Dudaklarınızın kurumasını ve çatlamasını önlemek için dudaklarınıza güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Dudaklarınızı koruduğunuzda çatlamalarını da engellemiş olursunuz. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir