Mum Nasıl Yapılır? 
  1. Anasayfa
  2. Püf Noktası

Mum Nasıl Yapılır? 

Mumlar sadece aydınlatma için değil, meditasyon olarak da iyi enerji yayarlar. Başka bir deyişle, en büyük amacından başka birçok kullanımı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kokulu mumlar ortamda bir sıcaklık ve rahatlık hissi yaratır. Bazı kokulu mumlar güçlü kokuları sayesinde yanmadıklarında bile koku verirler. Kendi mumlarınızı evde düşük maliyetle yapabilirsiniz. Mum nasıl yapılır? Gelin hep beraber inceleyelim. 

Evde Dekoratif Kokulu Mum Yapımı 

Mum Nasıl Yapılır? 
Mum Nasıl Yapılır?

Gerekli Malzemeler 

  • Balmumu 
  • Tencere 
  • Fitil 
  • Dekoratif bir kap 
  • İsteğe göre renk ve parfüm 

Kokulu Mum Yapımı 

Öncelikle mumun yapılacağı alanı belirlemeli ve o alanı hazırlamalısınız. Yüzeyi gazete ile kaplamanızı tavsiye ederiz. Bir balmumu seçerken, ona uygun fitili bulmanız gerekir. Bazı fitiller bazı mumları eritemeyeceğinden, balmumunuz için doğru fitili seçmek çok önemlidir. 

Kullanmadığınız yuvarlak, kare, silindir, saksı, cam gibi çeşitli kalıpları zevkinize göre kullanabilirsiniz. Buradaki en önemli konu, ısıya dayanıklı olmaları gerektiğidir. Çoğu cam ve seramik kap zaten ısıya dayanıklıdır. 

Küçük bir mum yapmak istiyorsanız çok fazla balmumuna ihtiyacınız yok, kalıp olarak kullanacağınız kabı su ile doldurarak ölçüm yapabilirsiniz. Hacmi ölçtükten sonra işiniz daha kolay olacaktır. Doğru fitil boyutunu seçmek, mum markasına, kalıp boyutuna ve kullanılan koku miktarına bağlıdır. Doğru boyutta grafikler sağlayan fitil üreticilerinden yardım alabilirsiniz. 

Geniş bir tencereye yarısı kadar su koyun ve kaynamaya bırakın. Balmumunu benmari yöntemi ile eriteceğiniz için ısıya dayanıklı bir kap ya da kaynama kabını kaplayacak büyüklükte bir tabağa koyun, balmumu alttan gelen ısıyla eriyecektir. Ara ara karıştırın ve birkaç dakika içinde eriyecektir. Balmumu tamamen eridiğinde ve zeytinyağı gibi göründüğünde, parfüm, uçucu yağlar veya gıda boyası eklemeden önce balmumunun soğumasını beklemelisiniz. 

Önceden belirlediğiniz mum kalıplarınızı alın, temiz ve kuru olmaları gerekir. Piyasada tabanı yapışkan olan bazı fitiller var, ancak sizinki yapışkan değilse, herhangi bir yapıştırıcı kullanarak fitili kalıbın dibine yapıştırın ve sabitleyin. Fitil uzunluğunu ayarlarken, kabın boyundan daha uzun ayarlamanız gerektiğini unutmayınız. 

Benmari yöntemiyle erittiğimiz balmumuna mumu yakınca yaymasını istediğiniz kokuyu ekleyin ve istenirse gıda boyası ekleyerek renklendirin. Bitkisel yağlardan istediğiniz kokuyu seçin ve erimiş balmumuna beş veya altı damla ekleyin. Öte yandan, istediğiniz herhangi bir rengi, istediğiniz kadar balmumuna ekleyin. Bir süre spatula ile karıştırdıktan sonra renk yoğunluğunu arttırmak için biraz daha gıda boyası ekleyebilirsiniz. Ya da yoğunluğu daha iyi anlamak için mermer zemine ya da tercih ettiğiniz herhangi zemine bir damla damlatıp kurumasını bekleyin. Damlama kuruduktan sonra rengin yoğunluğu daha net hale gelir. 

Gıda boyası ve yağı ekledikten sonra, kalıplara dökmeden önce erimiş balmumu karışımının biraz soğuduğundan emin olmalısınız. Önce fitili tutun, kalıbın ortasında olduğundan emin olun. Fitil dik tutulmalı ve erimiş karışım yavaş yavaş kalıba dökülerek karışımın sertleşmesi için birkaç saat beklenmelidir. Sertleştikten sonra mumun dış fitil kısmını kısaltmanız gerekir, mumun üst kısmından 1.5cm mesafe yeterlidir. Evet mumunuz hazır ancak kullanmadan önce mumu en az 24 saat dinlendirmeniz ve tamamen donmasını beklemeniz gerektiğini unutmayın. İlk denemede istediğiniz sonucu alamasanız bile imkânsız değil, birkaç denemede kesinlikle istediğiniz sonuca ulaşacaksınız, bu sizi yıldırmasın. Ayrıca sadece dekoratif mum olarak kullanılan mumların kuruduktan sonra kırılmaması için nazikçe çıkarılması gerekir. Arzu ederseniz mumun üzerine yazı yazabilir veya mumlardan bir tema oluşturabilirsiniz. Bu sayede yaratıcılığınızı ifade eden fikirlerle farklı atmosferler yaratabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir