Normal Doğum Hakkında Merak Edilen Her Şey! 
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik
Trendlerdeki Yazı

Normal Doğum Hakkında Merak Edilen Her Şey! 

Özellikle ilk defa doğum yapacak anne adayları normal doğum yapmaktan çekinebilirler. Ancak anne adaylarındaki bu korku çoğu zaman tecrübesizlikten ve yeteri kadar bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanır. “Normal doğum hakkında merak edilen her şey!” isimli makalemizde anne adayları merak ettikleri her sorunun cevabını bulabilir. 

Normal Doğum Nedir ve Belirtileri Nelerdir? 

Doğum, hamileliğin 38-41. haftalarında kendiliğinden oluşan kasılmalar ve suyun gelmesi neticesinde bebeğin vajinal yolla doğmasıdır. Hamilelik döneminde anne adayının ve bebeğin sağlığı için bir tehdit söz konusu değilse normal doğum önerilir. Oldukça doğal bir süreç olan normal doğum, acılı bir süreçtir ancak bu acı geçicidir. 

Normal doğumun belirtileri: 

  • Halk arasında “nişan” olarak bilinen kanlı ve yapışkan kıvamlı mukus tıkacı. 
  • Sık idrara çıkma. 
  • Sancılar. 
  • Suyun gelmesi. 
  • Bebeğin doğum kanalına inmesi sonucunda oluşan rahatlama hissi. 

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? 

Gerçek normal doğum sancıları düzenli bir şekilde seyreder. Düzenli süren ağrıların doğumun habercisi olduğunu unutmamak gerekir. Bu ağrılar genellikle her 5 dakikada bir başlar ve 10 dakikada 3’e çıkar, giderek daha kısa aralıklarla ve daha uzun ağrı süresiyle tekrarlar. İlk ağrıyı bel ve mideye yayılan adet sancısına benzetebiliriz ancak sonrasındaki ağrının net bir tanımı yoktur ve her kadın ağrıyı farklı yaşar. 

Ağrının şiddeti rahmin açılmasına izin verecek şekilde artar ve bebek kendine kanalda yer bulur. Rahim tamamen açılıncaya kadar sancılar devam eder. Rahim 10 cm açıldığında anne adayı artık doğum yapmaya hazırdır. Ancak bazı durumlarda rahim açılmaz ve bu duruma gelince alternatif yöntemler uygulanır. 

Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır? 

Normal Doğum Hakkında Merak Edilen Her Şey! 
Normal Doğum Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Doğum, bel bölgesinden başlayarak karına kadar ağrı ile başlar. 10 dakika içerisinde en az 3 kez ve her biri yaklaşık 40-50 saniye süren kasılmalar olursa hemen hastaneye gitmeniz gerekir. Bunun dışında vajinadan atılan mukus tıkacı doğumun başladığının bir işaretidir. Suyun geldiği durumlar yukarıdaki belirtilenlere kıyasla daha nadirdir. 

Doğum Ne Kadar Sürer? 

Rahim açılmasının 4 cm’ye ulaştığı ve ağrının düzenlendiği döneme tıbbi olarak doğum başlangıcı denir. Bundan önceki süreçler doğum süreci olarak kabul edilmez. İlk kez doğum yapan bir kadın aktif bir doğum sürecine başladığında rahim 1 saatte 1 cm açılır. Yaklaşık 6-8 saat sonra 4cm’lik bir açıklığa ulaşılır ve itme aşamasına geçilir. Bu aşama tamamen annenin fiziksel gücü ile ilgilidir ve yarım saatten bir saate kadar sürebilir. İkinci veya üçüncü doğumunu yapan kadınlarda bu süre daha kısa sürer. 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir