Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları

Omega-3 yağ asitlerinin faydaları arasında, kalp sağlığının yanı sıra felç riskini azaltmak gibi özellikler öne çıkmaktadır. Güçlü bir Antienflamatuar etkisi bulunan Omega-3 yağ asitleri, ruh halini ve hafızayı iyileştirmenin yanı sıra, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için de fayda sağlamaktadır.

Kardiyovasküler ve beyin hastalıklarının önlenmesi için, omega-3 yağ asitlerinin büyük faydaları bulunmaktadır. Neredeyse tüm deniz balıklarında ve tohumlarda bulunan Omega-3, çocuklarda bilişsel gelişimin en iyi şekilde sağlanması için de faydalıdır.

Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları Nelerdir?

Düzenli şekilde omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinlerin tüketilmesi, aşağıdaki faydaları görmenize yardımcı olacaktır.

Enflamasyonu Azaltır

İltihaplanmaya neden olabilecek maddelerin üretimini azaltması ve iltihaplı bağırsak hastalıklarının önlenmesi, omega-3 yağ asitlerinin sağlığa faydaları arasında yer almaktadır.

Romatoid artrit tedavisinde oldukça yararlı olan Antienflamatuar etkileri bulunmaktadır. Diğer yandan bu etkisi kansere sebep olabilecek hücre hastalığının önlenmesi için de önemlidir.

Kardiyovasküler Hastalıklara Karşı Koruyucudur

Atardamarlarda plakların oluşmasına neden olan kötü kolesterolün azaltılmasında yardımcıdır. Bunun sonucunda atardamarlar daha iyi bir şekilde çalışır ve kalp hastalıklarının görülme riski azalır. İyi kolesterolün artması ve kan basıncının kontrol altına alınması ile birlikte, felç gibi ciddi sağlık problemlerinin riski de azalmaktadır.

Pıhtı Oluşumunu Engeller

Kanda bulunan trombositlerin toplanarak kan pıhtısı oluşturma ihtimalini azaltır. Bu yüzden uzmanlar düzenli bir şekilde omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinlerin tüketilmesini tavsiye etmektedirler.

Depresyona Savaşmaya Yardımcı Olur

Beyin hücrelerini koruması ve beyin aktivitelerinin gelişmesine yardımcı olması, omega-3 yağ asitlerinin sağlığa faydaları arasındadır.

Dopamin ve noradrenalin hormonların salgılanmasına yardımcı olan omega-3 yağ asitleri, aynı zamanda serotonin hormonu salgılanmasını da tetiklemektedir. Bunun neticesinde ruh hali daha iyi hale gelerek, depresyon gibi problemlerin önüne geçmek mümkün olacaktır.

Otoimmün Hastalıkları Önlemeye Yardımcı Olur

Bağışıklık sisteminin vücutta bulunan sağlıklı hücreleri tanımadığı ve onlara saldırdığı durum olarak bilinen otoimmün hastalıklar, birçok sağlık problemine de yol açmaktadır. Omega-3 yağ asitleri ise otoimmün hastalıkların gelişme riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur

Yapılan birtakım araştırmalar tip 2 diyabet tedavisinde önemli ayılabilecek etkilerini göstermektedir. İnsülin direncinin artması ve kan şekeri düzeyinin düşürülmesine yardımcı olduğu için, diyabeti önlemek adına omega-3 yağ asidi tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Beyin İşleyişini Geliştirir

Beyin fonksiyonlarının gelişiminde Omega-3 yağ asitlerinin faydaları oldukça fazladır. Sağlıklı bir beyin yapısı ve hafıza için, Omega-3 yağ asidi alımına dikkat edilmelidir.

Alzheimer’ı Önler

İsveç ve Amerika’da yapılan bazı araştırmalar Omega-3 tüketilmesinin beyin daha iyi şekilde işlemesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun sonucu olarak dikkat eksikliği ve hafıza kaybı gibi problemlerin görülme riski en aza inmektedir.

Cildi Güzelleştirir

Nemli ve genç bir cilde sahip olmak için, omega-3 yağ asitlerinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Cilt hücrelerinin yenilenmesi ve sağlıklı bir görünüme kavuşturulması için, antioksidan özellikleri ile bu yağlar faydalı bulunmaktadır.

Fiziksel Performansı Artırır

Özellikle egzersiz ve ağır işlerde ortaya konan fiziksel efor, sonrasında yerini kas yorgunluğuna bırakır. Ancak omega-3 yağ asitleri, kas performansını artırmasının yanı sıra egzersiz sonrası görülecek ağrılarının önlenmesi için de etkilidir.

Omega-3 Bakımından Zengin Besinler Nelerdir?

Kısaca omega-3 bakımından zengin besinlere de değinecek olursak, başta somon ve ton balığı olmak üzere tüm deniz balıkları bu içeriklere sahiptirler. Ayrıca keten tohumu, zeytinyağı, ceviz ve kestane gibi besinlerin de yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerdikleri biliniyor.

 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir