Pesketaryen Beslenme Nedir? Zararlı Mı?
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Pesketaryen Beslenme Nedir? Zararlı Mı?

Bu yazımızda son zamanlarda hemen hemen her insan tarafından araştırılan bir konu olan, pesketaryen beslenme nedir? Pesketaryen beslenme zararlı mı? Pesketaryen beslenmenin faydaları nelerdir? Sorularına yanıt vereceğiz. 

Pesketaryen Beslenme Nedir? 

Pesketaryen Beslenme Nedir? Zararlı Mı?
Pesketaryen Beslenme Nedir? Zararlı Mı?

Pesketaryen beslenme, vejetaryen beslenmenin alt kategorisine ait bir beslenme türüdür. Pesce (balık) ve vejetaryen kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu beslenme türünü uygulayan insanlar et olarak balık ve diğer deniz mahsullerini yerler. Pesketaryen beslenen insanlar tavuk, sığır eti ve kuzu eti gibi hayvanların etlerini tüketmezler. 

Et ihtiyaçlarını deniz ürünlerinden karşılarlar. Buna ek olarak bu beslenme tarzını benimseyen insanların yedikleri besinler arasında bitkisel yağlar, kuruyemişler, sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, tahıllar, kahvaltılık ürünler, baharatlar ve makarna yer alıyor. Tavuk, sosis, hindi, sucuk, pastırma ve kırmızı et yemedikleri yiyecekler arasındadır. 

Pesketaryan Beslenmenin Faydaları 

Pesketaryen Beslenme Nedir? Zararlı Mı?
Pesketaryen Beslenme Nedir? Zararlı Mı?

Pesketaryen beslenmenin faydaları genellikle balık yemekle aynıdır. Bunun nedeni, bu beslenme tarzında balık oranının yüksek olmasıdır. Balık, özellikle çinko ve Omega 3 açısından zengin olanlar, pesketaryen beslenmenin önemli bir parçasıdır. Bu beslenme tarzında hayvansal gıdalar vegan beslenme tarzındaki gibi tamamen dışlanmaz, belirli oranlarda tüketilir. 

Pesketaryen beslenme tarzında; çinkodan kalsiyuma, demirden proteine kadar birçok element sağlığa çok faydalıdır. Beslenme tarzına eklenen kabuklu deniz canlıları, balıklar ve yumuşakçalar sağlık açısından çok faydalıdır. Balık ve diğer deniz ürünlerini içeren bir beslenme tarzı, diğer beslenme tarzlarından daha fazla Omega 3 içerir. Bundan dolayı sağlık açısından bilinen bir zararı yoktur. 

Pesketaryen beslenirken düzenli olarak alınan Omega 3’ün faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Omega 3’te salgılanan elementler insanların sağlığına olumlu etki yaparak daha yüksek enerjiye sahip olmalarını sağlar. 
  • Omega 3 aynı zamanda kemik yapısının gelişimi üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. 
  • Omega 3 sayesinde kalp ve damar hastalıklarından korunulabilir. 
  • Omega 3, Alzheimer hastalığı riskine karşı korur. 
  • Omega 3, unutkanlığın büyük ölçüde önüne geçer. 
  • Omega 3 vücuda büyük miktarda EPA ve DHA hormonlarını salgılar. Bu salgılar sadece kalp için değil, çeşitli organlar için de oldukça etkilidir. Bu salgılar sayesinde hem beyin hem de zihinsel gelişim olumlu yönde etkilenir. 
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir