Saksıda Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?
  1. Anasayfa
  2. Püf Noktası

Saksıda Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?

Oldukça lezzetli bir tada sahip olan bal kabağı, Türkiye’de genel olarak tatlılarda, Cadılar Bayramı’nın simgesi olarak ve özellikle Avrupa ülkelerinde yemek tüketiminde yaygın olarak kullanılıyor. Bu yazımızda saksıda bal kabağı nasıl yetiştirilir? Sorusuna cevap vereceğiz. 

Saksıda Bal Kabağı Yetiştirmenin Püf Noktaları 

Saksıda Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?

Bal kabağı yetiştirmede en önemli konu saksı seçimidir. Çok hızlı büyüyüp yayılabilen bir bitki olduğu için seçeceğiniz saksının büyük olmasına özen göstermeli, en az 45 litrelik bir saksı tercih etmelisiniz. Bak kabağının pek çok çeşidi olduğunu hatırlatmakta fayda var, eğer dikmeyi seçeceğiniz bal kabağı büyükse çok daha büyük bir saksı seçmelisiniz ve saksıda mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. 

Bal kabağı yetiştirmek için toprağın humuslu olması daha çok verim almanızı sağlar. Seçtiğiniz toprak, organik madde bakımından zengin olmalıdır. Böylece bal kabakları hızlı ve güzel büyüyecektir. 

Fide olarak bal kabağı yetiştirecekseniz, fideyi doğrudan seçtiğiniz saksıya köklerine zarar vermeden yerleştirip can suyu vermeniz yeterlidir. Tohumdan yetiştirmeye karar verirseniz, saksıyı dörtte üçü toprakla doldurun, tohumu yerleştirin ve tekrar az miktarda toprakla örtün. Can suyu vermeyi unutmayın. Küçük bir saksıda yapmak isterseniz tohumların fideye dönüşmesini bekleyin ve daha sonra büyük bir saksıya aktarın. Tohumları tek tek saksıya da ekebilirsiniz. Bununla birlikte, sık sık saksı değiştirmenin bitkinin kırılgan köklerine zarar verebileceğini unutmayın. Bu nedenle, saksıyı mümkün olduğunca az değiştirmelisiniz. 

Ortam sıcaklığının 19 santigrat derecenin üzerinde olduğu bir gün seçerseniz, etki daha iyi olacaktır. Serin havalarda yeterli verimin olmaması durumunda ilkbahar aylarını bekleyebilirsiniz. Kapalı balkon gibi hava koşullarından doğrudan etkilenmeyen bir alanda yetiştirmeyi planlıyorsanız, yılın herhangi bir zamanında ekebilirsiniz. Dikimden sonra bitkilerinizi çok soğuktan ve dondan korumanın çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca bal kabağını mümkün olduğunca güneş alan bir yere koymalısınız. 

Bal kabağı çok sulanması gereken bir bitkidir. Bu nedenle toprağın daima nemli olduğundan emin olmalı ve sulama programınızı asla kesintiye uğratmamalısınız. Mümkünse aynı gün aynı saatte dinlendirilmiş su ile sulamaya özen göstermelisiniz. Son olarak, sulama yaparken bitkinin yapraklarının ıslanmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde yapraklar kısa sürede küflenecek ve bozulacaktır. 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir