Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?
  1. Anasayfa
  2. Püf Noktası

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda salatalık nasıl yetiştirilir? Diye merak ediyorsanız yazımızı kesinlikle okumalısınız. Yazımızda anlatacağımız kolay yöntemler sayesinde evinizde kendi salatalığınızı yetiştirebilirsiniz. Balkon tarımı sayesinde evinizde katkısız doğal salatalıklar yetiştirebilmeniz için; Salatalık nasıl yetiştirilir sorusundan salatalık nasıl sulanır bütün sorulara yazımızda sizler için cevap verdik.

Saksıda Salatalık Yetiştirmek için Gerekli Malzemeler

Salatalık yetiştirmek için bazı ekipmanları satın almanız gerekir.

İhtiyacınız olan ekipmanlar:

  • Geniş ve uzun delikli saksılar
  • Organik gübre
  • Mineral bakımından zengin toprak
  • Su spreyi
  • Kaliteli salatalık tohumu
  • Bitki destek direği

Saksıda Salatalık Yetiştirmek

Salatalıkların yetiştirileceği saksıya bir bitki desteği yerleştirmek önemlidir. Salatalık asmalarını canlı ve ayakta tutan uzun direklerle işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bitki destek çubuklarını temizlenmiş saksılara yerleştirin ve sabit kalmasını sağlayın. Ardından saksının altını ve yarısını toprakla doldurun. Saksının yarısı toprakla doluysa, bir sonraki adım olan tohumları ekme aşamasına geçebilirsiniz.

Toprağın ortasında biraz geniş bir delik açın. Tohumları güzelce yerleştirebilmeniz için delik oyuk şeklinde olmalıdır. Ekim sırasında 5 veya 8 tohum almak en iyisidir. Toprağın ortasındaki deliğe salatalık tohumlarını aralıklı olacak şekilde ekin ve üzerini örtecek kadar toprak serpmeyi unutmayın. Bu aşamadan sonra saksınıza ekleyeceğiniz son malzeme gübredir. Toprağa gübre serptiğinizde, evde salatalık yetiştirme işleminin yarısını tamamlamış sayılırsınız. Tohumların ekim zamanı da önemlidir. Sıcak, nemli günlerde ekim genellikle daha yüksek verim sağlar.

Ekme işlemi tamamlandıktan sonra tohumları canlandırmak için can suyu vermeniz oldukça önemli bir adımdır. Salatalık tohumlarını can suyuyla sulayın böylelikle tohumlar toprağa daha kolay tutunacaktır. Can suyunu verdikten sonra yapacağını görev beklemek olacaktır. Bekleme aşamasında minik fidanlar ortaya çıkacaktır. Bu fideler birbirine çok yakın büyürse, onları dikkatlice uzaklaştırabilirsiniz. Dilerseniz her fideyi başka bir saksıya da koyabilirsiniz. Saksıyı güneşli bir yere koyduğunuzda büyümesini bekleyebilirsiniz.

Salatalık Bakımı

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Sulama

Salatalık tohumlarını ektikten sonra her sabah sulamanız gerekir. Tohumlara vereceğiniz su toprağın çürümesini engellemeli. Bu nedenle sulama işlemini ölçülü bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Salatalık bitkileri meyve vermeye başladığında düzenli sulanmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle günlük kontrolleri ihmal etmeyin. Fazla su verdiğinizde saksıyı çıkarıp suyunun saksı deliklerinden süzülmesini sağlayabilirsiniz.

Konumlandırma

Salatalık, ışığa ve sıcaklığa ihtiyaç duyan bir bitkidir. Büyüme mevsimi boyunca güneşi görmeyi sever. Saksıyı gün içerisinde ortalama 8 saat güneş ışığı alacak şekilde yerleştirmelisiniz. Salatalık rüzgârı sevmez ve kuvvetli rüzgarlardan korunmalıdır. Balkon köşeleri güneşlenme için iyi bir nokta olabilir. Özellikle büyüme mevsimi yani ilk 30 gün boyunca tam güneş almalıdır.

Budama

Budama işlemi bitkinin meyve verimini azaltır ama aynı zamanda olgunlaşma süresini de hızlandırır. Bu nedenle tavsiye edilir. Ana gövde 3 veya 4 gerçek yaprak dışında kesilir. Bu işlemden sonra bazı tomurcukların çıkması beklenir. Bitkinin 3 yapraktan sonraki diğer yaprakları da kesebilirsiniz. Saksıların üzerine tel gerilirse telin dışında kalan yaprakları budayarak bitkinin büyümesini hızlandırabilirsiniz. Sülük denilen ince dalları keserek budama aşamasını tamamlayabilirsiniz.

Gübreleme

Salatalık bitkilerinize her hafta az miktarda gübre uygulamak, bitkilerin kalitesini iyileştirecektir. Saksı büyüklüğüne göre 1 avuç gübre yeterlidir. Gübrelemeden önce gübrenin hafifçe nemlendirilmesi tavsiye edilir.

Salatalık Fidelerini Bağlama

Büyüyüp sarmaşığa dönüşen bir salatalığın gelişme döneminde bağlanması gerekir. Filizlenen salatalıklar tele veya ipe bağlanmalıdır. Tel daha geniş alanlar için, ip ise ev tipi için uygundur. Salatalıkların büyümenin 3. haftası gibi bir zamanda düğümlenmesi gerekir. Saksıya koyduğunuz bir destek çubuğuna yumuşak bir ip yardımıyla uzayan bitki bağlanır.

Hasat İşlemi

Ortalama olarak, salatalık ekimden 70 gün sonra hasat dönemi başlar. Büyüyen ve iri olan salatalıkları diğer yapraklara zarar vermeden toplamak doğru olur. Dallardan salatalık toplarken bitki makaslarından yardım alabilirsiniz. Öte yandan, bazı salatalık kökleri bir veya iki bükülme ile kırılacak kıvamda olabilir. Ancak bitkiye zarar vermemek için makasla keserek toplamanız önerilir. Salatalıkları iyice büyümeden toplamak daha uygun olacaktır. Çünkü büyük salatalıkların tadı acıdır.

Öneriler

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?
  • Salatalık saksılarında haşere istilası olasılığını önlemek için önlemler alınmalıdır. Böcekleri uzak tutmak için böcek öldürücüler kullanabilirsiniz. Çiftçiler tarafından kullanılan Nim yağı da bu konuda faydalıdır. Böcekleri uzak tuttuğunuzda salatalıkların zarar görmesini engellersiniz.
  • Her sabah salatalık yapraklarının gelişimini kontrol etmelisiniz. Küf veya mantar oluşumunu ancak düzenli gözlemle önleyebilirsiniz.
  • Salatalık tohumlarını ektikten sonra yaklaşık 70 gün bekleyeceğinizi unutmayın. Son 70 günün sonunda korunan bitki size lezzetli çıtır salatalıkları sunacaktır.
  • Yağmurlu bir günde saksıyı kısa bir süreliğine içeriye alabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir