Konular
Şalgam suyu en sağlıklı içecekler arasında yer alır. Bu nedenle birçok sağlık için faydaları bulunmaktadır. Doğum kusurlarını azaltması, demansı önlemeye yardımcı olması, kanser riskini azaltması ve sindirim sistemini sağlıklı hale getirmesi şalgam suyunun faydaları arasında sayılabilecek şeylerdir.
Elbette ki şalgam suyunun faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. Düzenli olarak şalgam suyu tüketilmesi halinde birçok önemli sağlık etkisinin bulunduğu bilinmektedir.
Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Düzenli olarak şalgam suyu tüketmeniz halinde aşağıdaki sağlık yararlarını görmeniz muhtemeldir. Şalgam suyu önemli rahatsızlıklara karşı faydalı olduğu gibi cilt sağlığının korunması için de etkileri olan doğal içeceklerden biridir. İşte şalgamın faydaları…
Demansı Önlemek için Faydalıdır
En önemli yaşlılık problemlerinden biri olan demans, beyinsel fonksiyonların her geçen gün azalmasına neden olan ciddi bir rahatsızlıktır.
Şalgam suyu gibi besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek demans rahatsızlığını önlemeye yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalar özellikle beyin çevresine kan akışının daha iyi sağlandığını göstermektedir. Özellikle demans da beynin etkilenen korteks bölgesi, yaşlıkla birlikte kan akışının en az sağlandığı bölgelerden biridir.
Şalgam suyu tüketilmesi ve bunun düzenli hale getirilmesi, korteks bölgesi başta olmak üzere beyin ve çevresine daha fazla kan akışının gerçekleşmesine yardımcı olabilir.
Erkekler için Afrodizyak Etkisi Bulunuyor
Yapılan bazı araştırmalara göre şalgam suyunun erkeklerde afrodizyak etkisi gösterdiğine dair bulgulara rastlanmıştır.
Ostrojen ve testosteron adlı cinsel hormonların daha fazla salgılanmasına etki ederek, erkeklerde afrodizyak etkisi gösterebilmektedir. Üstelik şalgam suyunun bu etkisi kadınlarda da mevcuttur.
Özellikle bölgeye kan akışının artmasına etki etmesi, cinsel yaşamın daha iyi hale gelmesine yardımcı olmaktadır.
Hücre Hasarını Önlemeye Yardımcıdır
Bilindiği gibi serbest radikaller hücre hasarına neden olan en temel faktörlerdir. Vücudun serbest radikaller ile mücadele etmesi genel sağlık açısından ciddi önem taşır. Aksi halde hücreler hasara uğrayarak çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkar.
Şalgam suyu güçlü antioksidan içeriklere sahip olduğu için, vücudun serbest radikallere karşı daha fazla direnç göstermesine yardımcı olmaktadır. Böylelikle önemli kronik hastalıkların görülme riski daha az olur.
Kansızlığa İyi Gelir
Tıp dilinde anemi olarak bilinen ve halk arasında kansızlık olarak adlandırılan kan hastalığına karşı, şalgam suyunun faydaları bulunmaktadır. İçerisinde belirli miktarda demir içeren şalgam suyu aynı zamanda demir emilimini artıran C vitamini açısından da zengin bir içecektir.
Diğer taraftan çinko, magnezyum, bakır, fosfor ve kalsiyum gibi kan dolaşımını olumlu etkileyen besin bileşiklerine de sahiptir. Tüm bunlar dikkate alındığında şalgam suyunun kan dolaşımını iyileştirici ve kansızlığa iyi gelici etkilerinin olduğunu söylemek mümkündür.
Sindirim Sistemi Sağlığını Korur
Lif içeriği bulunan tüm besinler sindirim sistemi sağlığının korunması için faydalıdır. Şalgam suyunda da belirli oranda diyet lifi bulunur.
Ayrıca sindirime iyi gelen betain adlı maddeyi de içerir. Böylelikle midedeki asit miktarını artırarak besinlerin daha hızlı parçalanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi için de şalgam suyunun faydaları bulunmaktadır.
Kanser için Savaşabilir
Şalgam suyunun kanser üzerindeki etkileri hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalardan birkaçı sonuçlanmış olsa da, kesin faydaları hakkında net bulgulara rastlanmamıştır.
Ancak bu araştırmalar şalgam suyunun kanserli hücrelerin ortaya çıkması ve yayılmasına engelleyici etkiler gösterebileceğine işaret etmektedir. Araştırmalara göre özellikle karaciğer ve kolon kanseri başta olmak üzere akciğer ve meme kanseri gibi problemlere iyi gelebileceğini göstermektedir.
Beyin Gücünü Arttırır
Sağlıklı bir beyin için sağlıklı beslenmek şarttır. Sağlıklı beslenme için tüketebileceğiniz kaynaklardan biri de şalgam suyudur.
Pancar çeşitleri arasında turp ve şalgam suyunun beyin fonksiyonlarının artmasında önemli faydaları bulunuyor. Yapılan araştırmalar özellikle yaşlılar için şalgam suyunun beyinsel fonksiyonları artırıcı etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Vücuda Dayanıklılık Kazandırır
Zengin besin içeriklerine sahip olması, vücut direncinin artmasına yardımcı olur. Düzenli tüketilmesi halinde C vitamini ve demir gibi mineraller bakımından zengin olması nedeniyle, kronik yorgunluk problemlerine karşı faydalı olabilir.
Kalp Dostudur
Kalp sağlığını doğrudan korumanın yanı sıra, dolaylı yollardan korumak da gerekir. Dolaylı yollardan kalp sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri kan basıncının yüksek olmasıdır. Yani yüksek tansiyon kalp sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biridir.
Şalgam suyu kan basıncını düşürücü etkisi ile bilinir. Ayrıca damarların iç duvarlarında oluşan plakların temizlenerek kan akışının daha iyi sağlanması için faydalarının olduğu bilinmektedir.
Dolayısıyla tüm bunlar yüksek tansiyonun kontrol altında tutulması için önemli faydalardır. Sonuç olarak da kalp hastalıklarının görülme riski, yüksek tansiyonun düşürülmesi ile azalmaktadır.
Kan Basıncını Kontrol Etmeye Yardımcı Olur
Yapılan araştırmalar dünya genelinde gerçekleşen ölümlerin yaklaşık %15’lik kısmının, hipertansiyon veya hipertansiyona bağlı hastalıklar sebebiyle olduğunu göstermektedir.
Yukarıda da biraz bahsettiğimiz gibi şalgam suyu hipertansiyonun riskini azaltır. Kan basıncını kontrol altında tutmak için etkili doğal içecekler arasındadır.
Dolayısıyla hipertansiyonunun risk olmaktan çıkması, birçok hastalığın da görülme riskini düşürür.
Cildi Güzelleştirir
C vitamini içermesi cilt için son derece önemlidir. Cilt vitamini olarak da tanımlanan C vitamini, cilt kırışıklıklarının önlenmesi ve cildin sağlıklı hale gelmesi için en önemli vitaminlerden biridir.
Diğer taraftan şalgam suyunda antioksidan özellikleri bulunur. Bu da hücre hasarlarının önlenmesine yardımcı olarak, cildin daha sağlıklı görünmesine etki eder.