Sık ve Kolay Morarmanın 5 Sebebi
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Sık ve Kolay Morarmanın 5 Sebebi

Daha çok travma ve darbe nedeniyle meydana gelen cilt yüzeyindeki morluklar, genel olarak ciddi bir sağlık sorunu olmasa da estetik açıdan problem oluşturmaktadır. Ağır darbeler neticesinde ise dokuda yaralanma ve hasarlar daha yaygın olarak görülebilir.

Bazı durumlarda uzun süre geçmeyen morlukların can sıkıcı estetiksel problemlere neden olması, önemli bir sağlık problemi olarak algılanmamalıdır.

Özellikle açık tenli kişilerde sık ve kolay morarma daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bunun 5 temel nedeni arasında darbelere haricinde ortaya çıkan morarmalar tehlikeli hastalıklara işaret ediyor olabilir. Şayet herhangi bir darbe yaşamadınızsa cildinizde meydana gelecek morarmaları daha fazla dikkate almanız önem taşımaktadır.

Ciltte Sık ve Kolay Morarmanın Nedenleri Nelerdir?

Şayet herhangi bir darbe almadınız ve cildinizde morarma meydana gelmişse aşağıdaki hastalıkların belirtisi olma ihtimaline karşı en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz faydalı olacaktır.

Karaciğer Rahatsızlıkları

Yaşamı idame ettirebilmeleri için en önemli organlardan biri olan karaciğerde görülen bazı sağlık problemleri, cilt yüzeyinde morarma oluşmasına sebep olabilir. Özellikle kanın pıhtılaşması neticesinde karaciğerin protein üretimini sınırlaması, aşırı kanama sebebine bağlı olarak cilt yüzeyinde kolay ve sık morarmalara sebep olabilmektedir.

K ve C Vitamini Eksikliği

Organlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyacımız olan k ve c vitamininin eksik olması, cilt yüzeyinde morarmaların daha sıklıkla görülmesine sebep olabilmektedir.

Diğer taraftan diş etlerinde morarma, kanama ve sebebi bilinmeyen yaraların ortaya çıkması, bu vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Kan Sulandırıcı İlaçların Kullanılması

Morarmanın önemli bir nedene ise kan sulandırıcı ilaçların sıklıkla kullanılmasıdır. Bu ilaçlar uzun vadede farklı etkenlere bağlı olarak, morarma gibi cilt problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Her ne kadar başta aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı tavsiye edilir olsa da doktor tavsiyesi olmadan mümkün olduğu kadar bu ilaçların kullanılmamasına özen göstermeniz gerekir.

Kanser

Morarmanın görüldüğü bölgeye herhangi bir darbe almadıysanız, bunun sebebi kanser gibi ölümcül hastalıklar da olabilir. Özellikler lösemi, cilt yüzeyinde morarmanın temel nedenleri arasında olabilmektedir.

Vücudunuzda olağandışı şekilde morarma görülmesi durumunda, böyle bir ciddi rahatsızlık riskine karşı muayene olmanız daha sağlıklı olacaktır.

Kanama Bozuklukları

Kanama bozuklukları vücutta morarmanın meydana gelmesinin en temel sebepleri arasında gösterilmektedir. Özellikle kanın yavaş pıhtılaşması veya hiç pıhtılaşmaması durumunda morarma sorunları daha çok ortaya çıkar.

Kan akışının daha yoğun olmasına bağlı olarak ortaya çıkan kanama bozuklukları, cilt yüzeyinde morarmanın görülmesine neden olabilir.

Cilt Morluklarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Aldığınız bir darbe nedeniyle cildinizde morluk meydana geldiyse, bunu aşağıdaki yöntemleri kullanarak en aza indirebilirsiniz.

Soğuk Uygulaması

Bir bez ile saracağınız buzun cilt yüzeyine uygulanması, morlukların geçmesi için faydalı olabilir. Uygulamanın mutlaka bez veya havlu gibi şeylerle sarılarak yapılması gerekir. Aksi halde buzun kesici etkisi, hassas ciltler üzerinde tahriş edici olabilir.

Birkaç Gün Sonra Isı Uygulayın

İlk zamanlar soğuk kompres uygulaması faydalı olurken, morluk ortaya çıktıktan birkaç gün sonra bölgeye sıcak kompres uygulamanızda morlukların geçmesi için faydalı olacaktır. Bu sayede bölgeye kan akışı daha iyi bir şekilde sağlanarak morlukların geçmesi mümkün olabilir.

Herhangi bir nedenle cildinizde morluk görüldüğünde bununla birlikte şişlik ve ağrının artması, aşırı sıcaklık oluşması ve yüksek ateşin meydana gelmesi durumunda, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna giderek yardım alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir