Tek ve Çift Yumurta İkizleri 
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Tek ve Çift Yumurta İkizleri 

Bebek beklediklerini öğrenen anne baba adayları kontrol sırasında bebeklerinin ikiz olacağını öğrendiklerinde hem heyecanlanırlar hem de pek çok konu hakkında akıllarında soru işaretleri oluşur. Bundan dolayı da gerek doktorlarından gerekse internet ortamında yaptıkları araştırmalarla bilgi sahibi olmaya çalışırlar. İşte bundan dolayı tek ve çift yumurta ikizleri yazımızı hazırlayarak bu tarz arayışlarda olan anne ve baba adaylarına yardımcı olmak istedik. Konu ile ilgili detaylar yazımızın devamında yer alıyor. 

Tek Yumurta İkizi Nasıl Oluşur? 

Monozigot ikizler yani tek yumurta ikizleri, adından da anlaşılacağı gibi, döllenmiş bir yumurtanın (zigot) mitotik bölünmesiyle oluşur. Tek yumurta ikizleri, sperm ve yumurtalardan aynı genetik bilgiyi alırlar, dolayısıyla aynı genetik bilgiyi taşıdıkları için fiziksel özellikleri de aynı olacaktır. Bu nedenle, çoğu tek yumurta ikizini ayırt etmek zordur. 

Dünyada her 250 hamilelikten sadece 1’inde görülen monozigotik ikizlerde, döllenmeden sonra yumurtanın mitoz geçirip ikiye bölünme süresi de ikizler arasındaki farkta etkendir. Döllenmeden sonraki ilk 72 saat içinde görülen bölünme sırasında iki amniyotik zar ve iki plasenta oluşur. 8. günde meydana gelen mitoz sırasında, amniyotik zar ve plasenta oluşur; bu tek yumurta ikizlerinin sadece %8’inde görülür. 8. günden sonra bölünmelerde ise siyam ikizliği yani yapışık ikizlik oluşur. 

Çift Yumurta İkizi Nasıl Oluşur? 

Dizigot ikizler yani çift yumurta ikizleri, iki ayrı yumurtanın iki ayrı sperm tarafından döllenmesiyle oluşur. Genetik olarak aynı değillerdir. Bu nedenle görünümleri birbirinden farklıdır. Dizigotik ikizlerin %30’u ayrı cinsiyetten, %70’i ise aynı cinsiyetten doğar. Çift yumurta ikizleri çoğul gebeliklerin %75’ini oluşturur. 

Çift Yumurta ve Tek Yumurta İkizlerinin Farkı Nedir? 

Tek ve Çift Yumurta İkizleri 
Tek ve Çift Yumurta İkizleri
  • Tek yumurta ikizlerinin cinsiyetleri çoğunlukla aynı olur ama çift yumurta ikizlerinde cinsiyetler farklı olabilir. 
  • Tek yumurta ikizlerinde bir tane zigot, çift yumurta ikizlerinde ise iki tane zigot oluşur. 
  • Tek yumurta ikizlerinin fenotipleri ve genotipleri aynıdır ama çift yumurta ikizlerinin farklı olur. 
  • Tek yumurta ikizleri birbirlerinin kopyası gibi olurken, çift yumurta ikizleri birbirlerine benzemeyebilir. 
  • Hem tek hem de çift ikiz hamilelikte iki tane göbek kordonu olur. 
  • Tek yumurta ikizlerinin genetikleri aynı olur. 
  • Tek yumurta ikizlerinde doğal bir klonlama söz konusu olduğu için fiziksel olarak çok benzerler. 
  • Çift yumurta ikizlerinin ayrı plasentaları ve su keseleri vardır. Tek yumurta ikizlerinin ayrılmasından sonraki 1-4 gün içinde döllenme gerçekleşirse, ikizlerin ayrı plasentaları ve su keseleri olabilir. 4-8. gün arasında olursa, tek bir plasentada 2 ayrı su kesesi oluşur. 
  • Tek yumurta ikizleri IQ’yu belirleyen tüm genleri paylaşır ama çift yumurta ikizlerinde bu oran yüzde 50’dir. Bu nedenle tek yumurta ikizlerinin aynı zekâ düzeyine sahip olma olasılığı daha yüksektir. 
  • Anne karnındaki ikiz kardeşler kendilerini değil birbirlerini, yansımalarını ararlar. Bugün ikiz kardeşlerin birbirine bu kadar bağlı olduğu daha anne karnındayken bile kendini belli eder. Birbirlerinin yansıması oldukları için, biri sağlaksa diğeri solak olacaktır. Bu durum, tek yumurta ikizleri ile çift yumurta ikizleri arasındaki en açık farklardan biridir. 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir