Yaz Bitti, Ancak Turistler Türkiye’den Vazgeçmedi:  Yoğun İlgi, EMITT’e Tarihi Talebi Destekliyor
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Yaz Bitti, Ancak Turistler Türkiye’den Vazgeçmedi: Yoğun İlgi, EMITT’e Tarihi Talebi Destekliyor

Turizm sektörünün temsilcilerinin 5 küresel buluşma noktasından biri olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT, kapılarını açmaya henüz 4 ay olmasına rağmen, rekor katılımcı ilgisiyle karşı karşıya. Kışın enerji tasarrufu ve önlemi uygulayacak Avrupa’da İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin turizm sektörlerine karşı Türkiye’nin avantajlarına dikkat çeken EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, böylece Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 55 milyon turist ve 45 milyar dolar turizm geliri hedeflerine kolaylıkla ulaşacağını öngörüyor.

 

Türkiye’nin lider sektörlerinde öncü fuarlar düzenleyen Hyve Group’un organize ettiği, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT, yeni dönemde kapılarını açmak için hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

 

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 26’ncısı gerçekleştirilecek EMITT, onlarca ülkeden binlerce katılımcıyı 8-11 Şubat 2023 tarihlerinde İstanbul’da ağırlamaya hazırlanıyor.

 

Konjonktürel gelişmeler sonucundan pandemi sonrasında yüzü beklentilerinin ötesinde gülen Türkiye turizm sektörü, güçlü taleplerle geçirdiği 2022 yazının ardından ilgi görmeye devam ediyor.

 

Bu yıl Galataport’un hizmete alınmasıyla birlikte kruvaziyer destinasyonu açısından güçlenen İstanbul’un yanı sıra, Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin tatil beldeleri, kış döneminde Avrupalı turistleri de ağırlamaya hazırlanıyor.

 

EMITT’E İLGİ, TARİHİNİN ZİRVESİNDE

Türkiye Otelciler Federasyonu’nun verdiği rakamlara göre geçtiğimize yıl ile karşılaştırıldığında kış turizmi talepleri, önümüzdeki dönem için yüzde 20 ila 25 arasında artış gösterirken, en çok talep gelen üç ülke sırası ile İngiltere, Hollanda ve Almanya olarak sıralanıyor.

 

Turizmde süren güçlü ivmenin, dünyanın en büyük 5 turizm fuarından biri olan EMITT’i de olumlu anlamda etkilediğini belirten EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, “Geçtiğimiz yıl 110 ülkeden 33 bin 595 ziyaretçinin gezdiği, 500’e yakın katılımcının yer aldığı EMITT’te; Amerika, Avustralya, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Kanada, Yunanistan, Rusya, Hindistan, Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve Azerbaycan gibi önemli ülkeler başta olmak üzere toplam 55 ülkeden gelen 200’ü aşkın davetli tur operatörünü İstanbul’da ağırlamıştık. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, bu nedenle pozisyon alan Avrupa’nın doğalgaz tedarikinde yaşaması muhtemel sorunlar gibi konjonktürel gelişmeler de ülkemize yabancı turist ilgisini güçlendiriyor. Dolayısıyla EMITT’e katılımcı başvuruları da tarihi bir seviyede. 

 

TÜRKİYE VE DÜNYADA TURİZM İVMELENİYOR

2020 yılında uluslararası seyahat eden birey sayısı bir önceki yıla göre yüzde 71 ile 401 milyona, dolayısıyla turizm harcamalarının da yüzde 60 azalarak 536 milyar dolar seviyesine gerilediğini hatırlatan Hacer, “2021 yılında rakamlar, bir önceki yıla göre turist sayısında yüzde 5’lik, turizm geliri açısından da yüzde 15’lik bir artış elde etti. 2022 içinse rakamlarda radikal artışlar söz konusu. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 210 artan turist sayısı 365 milyon olarak kayıtlara geçti. 2022 yılı sonu içinse dünya çapında turist sayısının 600 milyona, turizm gelirlerinin de 840 milyar dolara ulaşması yönünde.” sözleri ile sektörde son 2,5 yılda yaşanan değişimi özetliyor.

 

Türkiye’nin de bu yılın ilk 6 ayı itibariyle bu gelişmeden payını aldığına dikkat çeken Aydın, “Ülkemiz 2022 yılına 45 milyon turist ve 35 milyar dolar turizm geliri hedefleri ile başladı. Bu yılın ilk 8 ayındaki rakamlara baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108,5 artan turist sayısı 32,5 milyona ulaştı. 2022’nin ilk 6 ayı ile geçtiğimiz yılın ilk altı ayını turizm gelirleri açısından kıyasladığımızda ise yüzde 160’lık artış ile 14,17 milyar dolarlık bir gelir söz konusu. Bu gelirde İstanbul başta olmak üzere, şehir ve alışveriş turizminde yüksek büyümeler söz konusu. 2022 yılı sonunda turistlerin sadece giyim ve ayakkabı harcamalarının 4,5 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor.” ifadeleriyle turizm gelirlerindeki kırılıma dikkat çekiyor.

 

“TÜRKİYE, ‘55 MİLYON TURİST, 45 MİLYAR DOLAR GELİR’ HEDEFİNE KOLAYLIKLA ULAŞILABİLİR” 

Sağlık turizminde önceki dönem ivmesinin sürdüğünü belirten Aydın; genel sağlık tedavileri dışında özellikle, plastik cerrahi, saç ekimi, dermatoloji, medikal estetik ve diş tedavisi ve estetiği gibi alanlar öne çıktığını belirtiyor.

 

Ekim-Kasım aylarında da otellerde ve turizm tesislerinde yüksek doluluk oranları gözüktüğünü hatırlatan Aydın, sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

“Aralık ayından itibaren başlayacak kış sezonunda ise birçok unsura bağlı olarak talebin yüksek kalması bekleniyor. Daha önce de ifade ettim: Avrupa’daki enerji krizi Avrupalı turistlerin kış aylarını Türkiye’de geçirmelerine yol açabilir. Antalya bölgesi bu konuda hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye, alışveriş açısından yine tercih edilebilir bir destinasyon konumundadır. Bu da alışveriş turizminin kış aylarında da canlı kalmasına işaret ediyor. Geleneksel kış turizmi-termal turizm ile gastronomi, kültür ve kongre turizmleri de kış aylarında öne çıkacak. Türkiye yine kışın birçok enerji tasarrufu ve önlemi uygulayacak Avrupa’da İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin turizm sektörlerine karşı avantajlara sahip. Yüksek bir sezon geçirmesi olası kış dönemi sonrasındaki performans ile Türkiye’nin Orta Vadeli Program ile 2023 yılı için belirlediği 55 milyon turist ve 45 milyar dolar turizm geliri hedeflerine kolaylıkla ulaşacağını öngörüyorum.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir