Konular
Ses kısıklığı bir hastalık değil bir semptomdur. Anormal ses değişikliklerini tanımlayan genel bir terimdir. Ses kısıklığı genellikle ses tellerindeki problemlerden kaynaklanır ve boğaz enfeksiyonları ile ilişkilidir. Peki, boğaz ağrısına ve ses kısıklığına ne iyi gelir? Yazımızın devamın okuyarak öğrenebilirsiniz.
Ses Kısıklığı Nedir ve Neden Olur?
Ses kısıklığı bir hastalık değil bir semptomdur. Ses kısıklığı yaşayan kişilerde ses kısık, titrek olabilir ve sesin gürlüğünde ya da tonlamasında değişiklikler olabilir. Sesteki varyasyonlar genellikle ses üretiminden sorumlu olan ses kutusundaki problemlerle ilgilidir. Bu sorunlar, ses kutusunun ses kısmı olan ses tellerinden kaynaklanır. Ses kısıklığı çoğunlukla geçicidir ve kısa sürede kaybolur. Ancak bazen gırtlak kanseri gibi ciddi bir sağlık sorununun sonucu olabilir.
Konuşmanın ses üretimi, psikolojik ve anatomik sistemler arasındaki karmaşık etkileşimin sonucu olan psikomotorun bir parçasıdır. Tıbbi olarak larinks olarak bilinen gırtlağın gerçek doğası, seslendirmeden oldukça farklıdır. Larinksin ana işlevi, hava yolunu açık tutmak için bir kapakçık gibi çalışmaktır. Larinks, bağlarla birbirine bağlanan ve kaslar tarafından hareket ettirilen bir dizi kıkırdaktan oluşur. İç ve dış kaslar gırtlağı bir birim olarak hareket ettirir.
Sesin oluşumundan başlıca üç ana yapı sorumludur. Bunlar akciğerler, ses telleri, dil, dudaklar ve çene kasları gibi sesi şekillendiren yapılardır. Ses oluşumundan sorumlu en önemli yapı ses telleri yani vokal kordlardır. Ses kısıklığı genellikle ses tellerinde tahriş veya hasar gibi sorunlardan kaynaklanır. Ses telleri, ses kutusu adı verilen gırtlak yapısının bir parçasıdır. Ses oluşumu sırasında ses telleri bir araya gelir ve aralarındaki boşluklar kapanır. Ses kısıklığının temel nedeni, glottis adı verilen ses telleri arasındaki boşluğun yeterince kapanmamasıdır.
Ses Kısıklığı ve Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler
Ses kısıklığını önlemek için en önemli iki şey ses tellerinizi dinlendirmek ve sigarayı bırakmaktır. Ses tellerinde iltihaplanma tepkisi oluştuğunda, ses telleri şişer ve tahriş olur. Bu durumun iyileşmesi zaman alır. Bu nedenle çok fazla konuşmayı veya bağırmayı gerektiren durumlardan kaçınmaya çalışmak gerekir. Bunun dışında ses kısıklığına ve boğaz ağrısına iyi gelen doğal yöntemler şunlardır;
Pastil
Ballı, limonlu, yeşil çaylı veya ekinezyalı pastiller ses kısıklığına iyi gelir.
Limon ve Bal
Günde iki kez bir çay kaşığı bala 4-5 damla limon ekleyerek ses kısıklığı ve kuruluk, tahriş gibi diğer ağız ve boğaz rahatsızlıklarını giderebilirsiniz.
Tuzlu Su ile Gargara
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrısı, iltihaplanma ve ses kısıklığı için etkilidir. 1 bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyerek gargara hazırlayın. Rahatlama hissedene kadar bu karışım ile gargara yapın.
Zencefil
Ses kısıklığından kurtulmak için günde 3 ila 4 kez bir çay kaşığı bal ekleyip zencefil çayı içmeniz yeterlidir.
Ekinezya Çayı
Ekinezya çayı kış hastalıklarından kaynaklanan ses kısıklığına iyi gelir. Ancak ekinezya güçlü bir bitki olduğu için günde 1 veya 2 bardaktan fazla tüketmemeye dikkat edin.
Sarımsak
Günde 1-2 diş sarımsak tüketerek ses kısıklığını kısa süre içinde iyileştirebilirsiniz.
Turp
Siyah turp ve bal karışımı boğaz ağrısı ve öksürük gibi ses kısıklığına iyi gelir.