Konular
Hayata değer veren kurum ve kuruluşlar, palyatif bakım adı altında hastaların yaşam kalitesini ve tedavisi olmayan hastalıkların tedavi sürelerini ve hayat kalitelerini iyileştirmeye çalışır. Bu bakım, bu alanda eğitim almış profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Palyatif bakım nedir? Süresi ne kadardır? Kimler palyatif bakımdan yararlanabilir? Sorularının yanıtlarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Palyatif Bakım Nedir?
Palyatif bakım, mevcut hastalıklarından tam olarak kurtulamayan veya yaşamlarının sonuna kadar desteğe ihtiyaç duyan hastalara yardımcı olmak için tasarlanmış bir tıp alanıdır. Aynı zamanda “destekleyici bakım” olarak da adlandırılır. Hastanın acısını hafifletmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanan bir bakım şeklidir.
Hastalar için ağrı ve diğer sorunları azaltmaya odaklanır ve eskiden “hasta için elimizden gelen bir şey yok” denilen hastaların şikayetlerinin azaltması içindir. Palyatif bakım, yaşamın sonunda, hastalığı iyileştirmeye yönelik tedavilerin amacına ulaşamadığı, hastanın şikayetlerini gidererek yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan tedavilerin devreye girdiği dönemdir.
Amacı hastanın yaşam süresine yıllar değil yıllarına yaşam katmaktır. Her hastanın hayatının son günlerini belli bir kalite ve huzur içinde geçirmeye hakkı vardır. Bu nedenle palyatif bakım günümüzde insan hakları değerlerinden biri olarak kabul edilir. Hasta ve yakınları ile iletişim kurmak, ölümün doğal bir süreç olduğunu kabul etmek, hastanın karar ve tercihlerine saygı duymak, yas sürecinde aileye destek olmak palyatif bakımın ilkeleridir.
Palyatif Bakım Ne Kadar Sürer?
Palyatif bakımın süresi, bir kişinin hastalığının düzeyine ve evresine bağlı olarak değişir. Palyatif bakım hizmeti alan hastaların bakım süresi önemli değil, hastalığın semptomlarının ne kadar azaldığı ve ne kadar iyi olduğu önemlidir. Bu nedenle belirli bir bakım süresi yoktur.
Palyatif Bakımdan Kimler Yaralanabilir?
Destekleyici bakım olarak da bilinen palyatif bakım, ciddi bir hastalığı olan ve desteğe ihtiyacı olan kişiler içindir. Çoğu kronik hastalıkta, özellikle yaşlılarda, palyatif bakıma diğerlerinden daha fazla ihtiyaç duyulur. Palyatif bakım hizmetleri hastanelerde, evde, birinci basamak sağlık kuruluşlarında veya huzurevlerinde sağlanabilir. Beslenme ihtiyaçları ağızdan karşılanamadığı için yatalak, enteral veya parenteral beslenen hastalar, şiddetli ağrı problemleri, yaşlılığa bağlı düşme ve inkontinans problemleri, inatçı yatak yaraları gibi birçok durum palyatif bakımın öncelikleri arasındadır. Ayrıca ileri evre kanser, kronik nörolojik hastalık, kas hastalığı ve ağır bunama hastaları öncelikli gruplardır.
Palyatif bakım, genellikle net (küratif) bir tedavisi olmayan ciddi kronik rahatsızlıkları olan hastalar için şiddetle tavsiye edilir. Bunun yanı sıra ciddi sağlık sorunları olan her yaştan birey için palyatif bakım hizmetleri verilir. Bu konudaki kabul koşulları tesise göre değişiklik gösterebilir.