Bebeğin Daha Çok Anne Sütü Emmesi İçin Neler Yapılabilir?
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Bebeğin Daha Çok Anne Sütü Emmesi İçin Neler Yapılabilir?

Mucizevi bir besin olan anne sütü; sadece bebeğin gelişimini ve bağışıklığını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda bebek ile anne arasında güven bağının oluşmasında da etkin rol oynar. Bebeklerin anne sütünden en iyi şekilde yararlanabilmeleri için anneler zaman zaman bebeğin daha çok anne sütü emmesi için neler yapılabilir? sorusunun cevabını araştırmaktadır. Bebeğin daha fazla emmesini sağlamak için başarılı emzirmenin nasıl yapıldığı, anne sütünün bebek için yeterli olup olmadığı ve emme reddinin nedenlerinin ve çözümlerinin bilinmesi gerekmektedir. İhtiyacınız olan tüm bilgiler yazımızda ayrıntıları ile yer almaktadır.

Bebeğin Daha Çok Anne Sütü Emmesi İçin Neler Yapılabilir? Emmeyi Reddeden Bebekler için Çözümler

  • Bebekler hasta olduklarında memeyi emerler ama fakat az ve zayıf bir şekilde emerler. Bebeğiniz hastaysa, sağabilir ve bu şekilde bebeğinizi besleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizi beslerken ortamın sessiz olduğundan emin olun ve bebeğinizin dikkatini dağıtmayın.
  • Bebeğinizin ağzında pamukçuk varsa, diş çıkarma sürecindeyse veya burnu tıkalıysa beslenmeyi reddedebilir. Bu bebeğin daha çok anne sütü emmesi için engel oluşturabilir. Bu durumda sabırlı olmalı ve sorunların ortadan kaldırılması için gerekli şeyler yapılmalıdır.
  • Anneye doğumda veya psikoterapi amacıyla verilen bazı ilaçlar da bebeğin memeyi reddetmesine neden olabilir. Bu durumda mutlaka bir sağlık profesyonelinin desteği alınmalıdır.
  • Emzik kullanımı, biberonla besleme, kötü emzirme duruşu, tıkalı göğüsler, yetersiz bebek desteği, annenin yanlış emzirmesi, emzirmenin kısıtlanması, aşırı süt verilmesi vb. bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bebeğin beslenmeyi reddetmesini önlemek için, bebek emsin diye başı bastırılmamalı gerekirse bardak veya kaşıkla beslemesini sağlanmalıdır. Biberon ve emziklerden kaçınılmalı anne ve bebek arasında ten tene temas sağlamalı, anne bebeği sık sık kucaklayıp okşamalı, bebek emmek istediğinde meme verilmelidir.
  • Bebek için rahatsız edici değişiklikler memeyi reddetmesine neden olur. Anneden ayrılma, annenin işe başlaması, yeni bakıcı, bakıcıların sık değişmesi, aile düzeninde değişiklikler, annenin hastalığı veya mastitisi, annenin adet görmesi, annenin koku değişikliği gibi nedenler bebeğin emmeyi reddetmesine sebebiyet verebilmektedir. Gerekirse anne işinden bir süre izin almalı, kullanılan koku değiştirilmeli, kişisel hijyenine dikkat edilmeli, annede bir hastalık varsa tedavi edilmeli ve bu adımlardan sonra uygun şekilde emzirmeye devam edilmelidir.
  • Anneler bebeğin meme arama eylemini, bebeğin dikkatinin dağılmasını ve beslenirken aniden başka yöne bakmasını vb. hareketlerini bebek emmek istemiyor şeklinde yorumlayabilir. Bu duruma yalancı ret denir. Aspirasyonu önlemek için bebeğinizin memeyi tutmasına izin verin, farklı pozisyonlarda emzirmeye çalışın ve gerekirse sütü bebeğin ağzına sağılmalıdır.
  • Annelerin yediği bazı yiyeceklerin kokusu anne sütüne geçebilir. Kola, çay, kahve ve bebeğinizi etkileyebilecek diğer besinlerin tüketiminde dikkat edilmesi gerekir.

Bazen bebek sadece bir memeyi reddedebilir. Bunun nedeni, yukarıda sıralanan nedenlerin daha çok tek memede görünmesi olabilir.

Anne Sütü Neden Önemlidir?

Anne sütü; bebekler için mucize bir besindir, içeriği doğum yerine, doğum haftalarına, kilosuna, yani her bebeğin ihtiyacına göre değişir. Yenidoğanın büyümesi ve gelişmesi için gerekli tüm sıvıları, enerjiyi ve besinleri içeren, sindirimi kolay tam bir besindir.

İlk birkaç gün içinde üretilen süte kolostrum denir. Kolostrum; kalın kıvamlı, protein oranı yüksek, yağ oranı düşük, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller ve bebeği enfeksiyondan koruyan antikorlar açısından zengindir. Süt içeriği zamanla değişir. Anneler geçiş sütüne 6-10 günde, olgun süte 10-15 günde ulaşılır. Geçiş sütünün protein ve mineral içeriği, kolostrumdan daha düşük ve olgun sütten daha yüksektir. Olgun sütün %88’i sudur ve içeriği ilk 6 ayda beslenme başta olmak üzere bebeğin tüm sağlığını, bağışıklığını, gelişimini ve psikolojik sağlığını olumlu yönde karşılar.

Bebeğin Daha Çok Anne Sütü Emmesi İçin Başarılı Bir Emzirme Nasıl Yapılır?

Emzirmeden önce; annelere rahat bir yere geçmeleri ve sessiz bir ortamda emzirme işlemi yapılması tavsiye edilir. Başarılı bir emzirme için anne bebeği kucağına düzgün bir şekilde yerleştirmeli ve memeyi düzgün tutmalıdır. Emzirme başladığında bebek anne kucağında olmalı, bebeğin başı ve vücudu düz bir çizgide olacak şekilde desteklenmelidir. Bebeğin vücudu anneye dönük, başı doğrudan memeye dönük olmalıdır. Annelerin göğüslerini “C” şeklinde olması tavsiye edilir.

Bebek meme ucunu emmemeli, kahverengi kısmı (areola) mümkün olduğunca geniş tutarak emmeye başlamalıdır. Emme sırasında bebek memeye çeneden yaklaşmalı, meme ve yanak arasında bebeğin dudakları görülmeden emme gerçekleştirilmelidir. Emme sırasında bebeğin yanakları dolgun görünmelidir, ancak yanaklarında çukurlar varsa ve emme sırasında şap şup sesleri geliyorsa, bebek memeyi doğru bir şekilde emmiyor demektir.

Meme başı yaralarının en yaygın nedeni, bebeğin meme ucunu emmesidir. Başarılı emzirme meme başı yararlarının oluşmasını önleyebilir.

Anne Sütünün Bebek için Yeterli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Anneler, emzirme sırasında bebeğin emme, yutma gibi hareketlerinden emzirme sırasında (3. günden sonra) memenin boşalmasından ve emzirmeden sonra bebeğin uykuya dalmasına kadar pek çok durumu gözlemleyerek bebek için yeterli anne sütü olup olmadığını içgüdüsel olarak bilirler. Ama bunu kanıtlayan bazı somut bulgular da elbette ki vardır. Bebeğin boy/kilo eğrisini ve fizik muayenesini sonuçları ve gün içindeki idrar/kaka sayısı normal ise bebek tok demektir.

 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir