Hamilelikte Bakım Nasıl Olmalı?
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Hamilelikte Bakım Nasıl Olmalı?

Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler, hamilelik lekelerinden sivilcelere kadar bazı cilt sorunlarına neden olabilir. Ancak bu sürece hazırlanarak ve doğru cilt bakım rutini uygulayarak bu sorunları önleyebilir, cildinizi hamilelik sırasında güzel ve genç tutabilirsiniz. Bu süre zarfında karşılaşabileceğiniz cilt sorunları, bunların nasıl düzeltileceği ve cilt bakımı rutininizin nasıl olması gerektiği “Hamilelikte bakım nasıl olmalı?” yazımızda yer alıyor. 

Hamilelik Süresince Mevcut Cilt bakım Rutininde Ne Gibi Değişiklikler Yapılmalıdır? 

Her şeyden önce, cilt durumunu doğru bir şekilde değerlendirmek çok önemlidir. Hamilelik döneminde cildin yağ-su dengesindeki değişikliklerden dolayı cilt kuruluğu veya sivilce ve kaşıntı oluşumu gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Cilt bakım rutinlerinin değişen cilt yapısına uygun ürünlerle güncellenmesi gerekir. Özellikle cildinde lekelenmeye meyilli veya lekesi olan kişiler cilt bakımlarında leke açıcı ürünlerden uzak durmalı Hamilelik lekeleri için en iyi bileşen, cildi hem besleyen hem de açan C vitaminidir. Hamilelerin cilt bakımında özellikle yoğun beslenme, yenilenme, korunma ve olası cilt problemlerinin önlenmesine öncelik verilir. Cilt yapısına göre doğru ürünü seçin; yağlı ise ciltteki yağı dengelemek, kuruluk şiddetli ise cilde nem sağlamak, hyaluronik asit ve vitaminler ile cildin su-yağ dengesini ayarlamak önemlidir. 

Hamilelikte Kullanılan Cilt Bakım Ürünleri Hangi İçeriklerden Oluşmalıdır? 

Hamilelik sırasında cilt yenileyici ve besleyici kremler ve hyaluronik asit ve C vitamini gibi maddeler içeren serumlar önerilir. Cilt sakinleştirici maskeler ve K vitamini içeren ürünler de tercih edilebilir. Yaşlanma karşıtı bakımda antioksidanlar, serbest radikallerin birikmesini önlemede önemli bir rol oynar. C vitaminine ek olarak, E vitamini, glutatyon, selenyum ve koenzim Q10’dan takviyeler alınabilir. Güneş koruyucu olarak kimyasal maddeler içermeyen, minimum 50 SPF’ye sahip, gözenekleri tıkamayan ve nemlendirici özelliği olan bir ürün kullanmalısınız. Ürün karışımını ve içeriğini seçerken cilt tipine göre hareket etmeyi unutmayınız. Ancak genel olarak hamilelikte cilt tarafından kolayca emilen su bazlı losyonlar tercih edilebilir. 

Hamilelikte Kullanılan Cilt Bakım Ürünlerinde Hangi İçeriklerden Uzak Durmak Gerekir? 

Hamilelikte Bakım Nasıl Olmalı?
Hamilelikte Bakım Nasıl Olmalı?

Hamilelikte kimyasal olmayan, doğal ve organik ürünler tercih edilmelidir. Hamilelik sırasında kullanılan temizleyiciler ve bakım ürünleri parfüm, paraben, silikon, alkol ve oksibenzon içermemelidir. Retinoidler (retin-a, retinol, retinil palmitat, accutane gibi A vitamini türevleri), hidrokinon, salisilik asit ve benzoil peroksit de hamilelik sırasında kaçınılması gereken bileşenlerdir. Hormonlar çok aktif olduğu için kılların artmasına neden olabilecek B5 vitamini içermeyen nemlendiricilerin kullanılmasına özel dikkat gösterilmelidir. Bebekler için zararlı olan aromaterapi ürünlerinden kaçınılmalıdır. Fesleğen, sedir, karanfil, selvi, rezene, ardıç, biberiye, kekik gibi saf aromatik yağlardan kaçınılmalıdır. Ürün seçimi doktor kontrolünde olmalıdır. 

Gebelik Lekeleri Neden Oluşuyor? Bu Lekeler için Nasıl Bir Önlem Alınabilir? 

Melazma, kloazma veya hamilelik maskeleri olarak bilinen lekeler hamilelik sırasında sık görülür. Östrojen artışı bu lekelerin oluşmasına neden olur. Özellikle yanaklarda, alında, üst dudakta, burunda ve çenede bulunan lekeler, dağınık, belirsiz kenarları olan koyu kahverengi renkte olurlar. Koyu tenlilerde daha sık görülür. Düzenli cilt bakımı ile doğru güneş kremi kullanarak kusurları önlemek, cildinizin gücünü artırmak, lekelerle savaşmak ve kendinizi güneşten korumak çok önemlidir. Bu lekelerin oluşumu da vücut renginin koyulaşması şeklinde gelir. Kararma sıklıkla koltuk altı ve genital bölgede oluşur, bazen göbekten kasık kemiğine kadar bir çizgi oluşturur. Yine, bu risk daha koyu ciltlerde daha yüksektir. Duştan sonra koltuk altı ve genital bölgeyi kurutmak, kuru tutmak ve nemlendirmek renk bozulmasına karşı önlemdir. 

Hamilelikte Görülebilen Akne Artışının Sebebi Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınabilir? 

Özellikle 8. haftadan sonra hormonal değişikliklere bağlı olarak ter ve yağ bezlerinin iş yükü artar. Ciltte sebum salgısı artar ve cildin yağ-su dengesi bozulur. Daha sonra temizlenmezse sivilceye dönüşebilen siyah noktalar oluşmaya başlar. Siyah nokta oluşmadan önce yağ-su dengesinin sağlanması akne oluşumunu önlemek için önemlidir. Klinik bakımın yanı sıra evde bakımda doğru ürünlerin sürekli kullanımı tedaviyi destekler. Tüm ürünlerin hamilelik sırasında kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Bu dönemde bazı ilaçlar kullanılmamalı, akne oluşumu sonrası tedavi hamilelere yönelik olmalı ve doktor kontrolünde yapılmalıdır. 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir