Konular
Besin alerjileri özellikle bebeklerde ve çocuklarda sık görülür ve prevalansı her geçen gün artıyor. Emzirilen bazı bebeklerde alerjik reaksiyonlar da görülebilir. Anne sütünden bebeğe geçen proteinler bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Gıda alerjileri, bebeğinizin bağışıklık sistemi gıdadaki belirli proteinlere aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Gıda alerjilerinin etkileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Bu gıda alerjilerinin en yaygın olanlarından biri süt alerjisidir. Süt alerjileri bebeklik döneminde başlar ve çoğu bebek çocukluk döneminde artık süt alerjisi olmaz. Ancak bazı bebekler bu alerjiyi yenemez ve ömür boyu süt alerjisi yaşayabilir. Peki, süt alerjisi olan bebeklerde anne beslenmesi nasıl olmalıdır?
Bebeklerde Oluşan Süt Alerjisinin Belirtileri
Bir bebeğin süt alerjisinin birçok belirtisi vardır. Tabii ki bu belirtiler evde teşhis koymak için yeterli değildir ve doktor kontrolü şarttır. Ancak yine de dışkıda kan görülmesinin en belirgin semptom olduğu söylenebilir. Bunun dışındaki belirtiler, süt alerjisi olmayan bebeklerde saptanabildiği için anne bebeğini çok iyi gözlemlemeli ve uzun süreli, tekrarlayan belirtiler varsa doktora başvurmalıdır.
Süt alerjisi olan bebeklerde şu semptomlar gözlenebilir. Yine de kesin tanı için muhakkak doktor kontrolü gerekir:
- İshal ya da kabız gibi sindirim sorunları
- Geçmeyen pişik problemleri
- Egzama
- Geçmeyen konak
- Uykuya dalamama
- Gaz sancısı
- Kilo alamama
- Ağlama nöbetleri
- Huzursuzluk
- Gürültülü kaka
- Mukuslu ve kanlı kaka
Süt Alerjisi Yaşayan Bebeklerde Anne Beslenmesi
Bebeğinizi emziriyorsanız ve süte alerjisi varsa süt ürünleri tüketilmemelidir. Özellikle paketlenmiş gıdaların içeriklerini dikkatlice okumalısınız. Süt en yaygın 8 alerjenden bir tanesidir. Dışarıda yemek yerken, yediğiniz besinlerin içeriğine dikkat etmeniz gerekir. Mümkünse yemeği yapan kişi ile konuşmak faydalı olabilir. Süt ve süt ürünleri kremalarda, bazı toz karışımlarda ve şarküteri ürünleri gibi bazı ürünlerde kullanılmaktadır. Bu nedenle süt ve süt ürünleri içeren ürünler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
Süt, aklınıza bile gelmeyen, farkında olmadan tüketebileceğiniz ürünlerde bulunabilir. Bunun olmasını önlemek için bir beslenme uzmanı beslenme kontrol listesi hazırlamak faydalı olabilir. Ayrıca beslenme uzmanınız, sizin ve bebeğinizin alması gereken besin değerlerini, alternatif besinler ile almanızı sağlayacaktır. Olası olumsuz durumları önlemek için diyetisyeniniz sizin ve çocuğunuzun besin değerini düzenli olarak kontrol edecektir. Koyun ve keçi sütü de bazen inek sütüne alerjisi olan bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Diyetisyeniniz de bu ürünleri diyet listenizden çıkarabilir.